Home Destacats Polítiques Inclusives delega en l’Ajuntament d’Ibi les competències per a construir el...

Polítiques Inclusives delega en l’Ajuntament d’Ibi les competències per a construir el geriàtric de l’Alamí

504
0
SHARE
Imatge de la reunió mantinguda entre representants municipals d'Ibi i la consellera Mònica Oltra al desembre de 2020.

L’Ajuntament d’Ibi, en el seu últim ple extraordinari, ha acceptat, amb els vots per unanimitat de tots els grups amb representació municipal, les competències necessàries per a l’execució de l’obra ‘Residència per a Persones Majors Dependents i Centre de Dia a Ibi’. Aquesta decisió ha hagut de tornar a passar per ple municipal després que Conselleria tragués el projecte dels seus propis fons per supeditar-lo a Fons Europeus.

El projecte de la Residència de Persones Majors Dependents d’Ibi respon a una llarga reivindicació, i és que Ibi no compta avui dia amb cap infraestructura pública d’aquestes característiques, la qual està prevista com a centre residencial i de dia. Tot i que el Consell ja va anunciar que finançaria l’obra -figura al Pla Convivint d’Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025-, faltava que algun òrgan assumira les competències per executar el projecte, i després d’aquesta aprovació de delegacions, recaurà a l’Ajuntament.

El servei de Gestió de Recursos Socials de la Generalitat ha emès un informe amb relació a l’existència de dotació econòmica adequada i suficient per efectuar aquesta delegació a la línia pressupostària ‘Transferència de capital’ del programa pressupostari de ‘Mecanisme de recuperació i resiliència en polítiques inclusives’ de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Finançament per a l’Ajuntament d’Ibi

Per fer aquesta actuació es finança a l’Ajuntament d’Ibi per import de 10.977.082,49 euros, desglossat en tres anualitats (2022-1.658.804,10€ / 2023-5.481.340,23€ i 2024-3.836.938,16). Alhora, el Director General d’Infraestructures de Serveis Socials ha dictat proposta de resolució favorable per a la delegació de competències de la Generalitat Valenciana a l’Ajuntament d’Ibi, respecte a totes aquelles actuacions tècniques necessàries per a la construcció de la residència, en una parcel·la de propietat municipal, situada a l’Alamí.

L’abast de les actuacions objecte d’aquesta delegació és la redacció del projecte d’execució, de possibles modificacions i supervisió de projectes -bé pels seus propis mitjans o bé a través de l’externalització dels serveis mitjançant les licitacions públiques corresponents-; la contractació de les facultats corresponents al contracte d’obres i de les assistències tècniques que el Consistori puga externalitzar; i les actuacions relacionades amb l’execució de les obres -direcció facultativa, liquidació i recepció-.

La infraestructura, de caràcter comarcal, comptarà amb 72 places residencials i 40 més per a centre de dia, i està cridada a resoldre en gran mesura la demanda existent d’aquest servei a la localitat. El centre disposarà de 3.500 m² útils a l’àrea de l’Alamí i tindrà una distribució longitudinal en forma d’U, perforada per múltiples obertures a patis i jardins connectats entre si perquè serveixin de connexió ràpida entre àrees.

A Ibi hi ha prop de 4.500 persones majors de 65 anys, dada que evidencia la gran necessitat que té aquest tipus de serveis la comarca de l’Alcoià. Rafael Serralta, Alcalde d’Ibi, ha declarat que “el canvi de model de finançament que des de Conselleria s’ha establert ara està condicionant la data d’inici de les obres, però amb la delegació de competències a l’Ajuntament d’Ibi seguim treballant perquè aquestes circumstàncies minven el mínim possible els temps i les formes, i puguem iniciar-les com més aviat millor”.