Home Cultura Presentada la nova edició de la Fireta de Sant Antoni de Muro

Presentada la nova edició de la Fireta de Sant Antoni de Muro

0
SHARE
Imatge de la roda de premsa de presentació de la Fireta de Sant Antoni de Muro

La Fireta de Sant Antoni de Muro se celebrarà del 19 al 21 de gener. Així ho ha anunciat aquest matí l’Ajuntament, que ha presentat una nova edició amb un ampli programa d’activitats comercials i culturals entorn de la tradicional celebració. Més de 80 punts de venda exposaran els seus productes en l’anual cita, considerada Festa d’Interés Turístic Autonòmic, i que cada any atrau nombrosos visitants de la comarca i de diferents punts de la Comunitat Valenciana.

La tradicional Fireta de Sant Antoni se celebra a Muro des de 1738 i és un dels esdeveniments comarcals més especials per als veïns i veïnes de Muro, que es retroben cada any amb les seues tradicions, cultura i folklore que compateixen amb tots els visitants.

L’encarregat de tallar la cinta inaugural serà enguany un representant de les persones majors del municipi en l’acte previst per al dissabte 20 de gener, a les 11.30 hores a la Placeta Molina. Com és tradició, s’interpretarà el popular “Tio Pep” per part dels diferents cors i grups musicals locals, es llegirà el pregó i es farà el reconeixement a un comerç tradicional de Muro.

Durant els tres dies que dura la Fireta, un total de 80 expositors presentaran els seus productes als carrers del municipi, tant en la zona comercial com en el mercat medieval. Productes artesanals, locals, gastronòmics… al costat d’un ampli programa d’activitats culturals, del qual destaca la diversitat d’exposicions en què participen les diferents entitats locals. En total, 14 exposicions i dos mercats benèfics. Totes les mostres quedaran obertes al públic el divendres 19 amb la visita inaugural.

Com a novetat, cal destacar dues exposicions que es podran visitar a l’església de Sant Joan Baptista, una de l’Insitut d’Història l’Almoroig sobre “Imatges religioses conservades en les nostres famílies” i una altra de la mateixa església sobre “Art sacre i litúrgic de la parròquia”. Aquestes  mostres “a més d’interessants suposen un atractiu més, ja que l’església està situada en el recorregut de la Fireta”, segons ha destacat la Regidora de Turisme, Carolina Iváñez. Així mateix, ha explicat que es faran visites guiades al campanar de l’església on es podrà assistir al volteig manual de les campanes.

La música serà un altre dels plats forts d’aquesta edició que arrancarà el divendres 19, amb el concert de Germans Brothers a la plaça del Matzem. Seran els encarregats d’obrir el programa d’actuacions que tindran lloc al llarg de tot el cap de setmana. Cal destacar que, un any més, es comptarà amb la participació de Dani Miquel, el diumenge a les 12.30 hores, a la Plaça Palàcio, en una actuació per a tota la família.

No faltaran tampoc el folklore i els balls tradicionals, enguany amb la participació de l’Asociación Cultural Musical i Folklórica Acataifa de Gran Canària, amb la col·laboració del Grup de Danses Baladre de Muro, en l’espectacle central que tindrà lloc el dissabte, 20 de gener, al Centre Cultural. L’endemà, se celebrarà el tradicional Aplec de Danses, que recorrerà els carrers des de la Placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Un dels moments més especials de la Fireta. A més a més, els diferents grups de ball de Muro, s’encarregaran d’amenitzar el recorregut durant els 3 dies.

Els més xicotets també són part molt destacada en la programació amb nombroses activitats, espectacles, tallers variats i contacontes. Segons ha explicat la regidora, Carolina Iváñez, “amb motiu de les obres del Batà totes aquests activitats infantils i zona d’animals s’han hagut de reubicar enguany a la zona de Palàcio”. Així mateix, ha explicat que “s’aprofitarà la zona del carrer José Bono, confrontant al Matzem per a reubicar les atraccions de fira. En aquest carrer també trobarem la zona gastronòmica i l’escenari musical”.

La tradicional romeria de Sant Antoni arrancarà el diumenge 21, a les 17.00 hores amb el seu habitual recorregut des de la plaça de l’Església fins a l’ermita de Sant Antoni.

La regidora de Turisme, Carolina Iváñez, ha volgut agrair “a tots els departaments implicats que han treballat i que continuen fent-ho de valent perquè la Fireta siga un èxit i sobretot, a totes les associacions participants i grups musicals i de ball que es bolquen cada any.”. Finalment, ha convidat a tots i totes “a viure una nova edició d’aquesta Fireta tan tradicional i tan volguda per tots els murers i mureres i gaudir de tota la seua oferta cultural, comercial i gastronòmica”.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Èlia Calbo, que s’estrena en la que és la seua primera fira en el càrrec, ha assenyalat que “encara que estic nerviosa, com que és un esdeveniment que he viscut des que era xicoteta, tinc molta il·lusió per viure aquesta fira des d’un altre punt de vista”. També ha volgut destacar que és un esdeveniment en què es bolca al 100% el municipi, “això fa que puguem traure’l endavant amb èxit amb un pressupost que no supera els 30.000 euros. I que, encara que ha anat creixent hem sabut mantindre eixe aspecte tradicional que la fa única i que no volem que perda mai