Home Alcoià Rafa Climent presideix la Taula de l’Economia per avaluar l’acord social ‘Alcem-nos’...

Rafa Climent presideix la Taula de l’Economia per avaluar l’acord social ‘Alcem-nos’ del govern valencià

193
0
SHARE

El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presidit aquest dilluns la Mesa d’Economia, en què s’han avaluat les diferents propostes de l’acord social ‘Alcem-nos “de el govern valencià i el full de ruta per a la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana.

Es tracta de la segona reunió de la Mesa d’Economia i forma part de les quatre taules sectorials en què es divideix la Taula general de Diàleg Social.

La sessió de la Taula ha comptat també amb la participació del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit Iranzo , la directora general de Coordinació del Diàleg Social, Zulima Pérez Seguí, la directora gerent de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Inmaculada García, juntament amb Vicente Lafuente, Miguel Ángel Javaloyes i Alberto Echavarría també de la CEV; Juan Carlos Gallart (CCOO-PV), Ana Belén Montero (CCOO-PV), Pilar Mora Martínez (UGT-PV), i Lola Ruiz (UGT-PV), entre d’altres persones.

Cal destacar que la Mesa d’Economia es va constituir en dos grups de treball dividits en dos àmbits. D’una banda, l’àmbit de la Transparència i Responsabilitat Social, coordinada per la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; i de l’altra, l’àmbit d’el Treball i la Reactivació Econòmica coordinada per la conselleria d’Economia Sostenible.

Els dos grups de treball van traçar, el passat mes de desembre, un total de 158 accions agrupades en 35 línies estratègiques amb els objectius fixats en l’impuls de la responsabilitat social en el territori valencià; implementació de les clàusules socials, laborals i mediambientals, així com la priorització de el teixit econòmic valencià en la contractació pública; reforç de la transparència com a motor de cohesió social, confiança i integritat en els àmbits públic i privat.

També en el desenvolupament i consolidació d’una indústria proactiva, d’alt valor afegit, resilient, diversificada i arrelada al territori; impuls d’una transició energètica justa, de la descarbonització de l’economia i de l’economia circular, i dels nínxols d’economia verda, de les cures o cultural; desenvolupament i consolidació d’un model d’economia de proximitat, social i solidària; aposta pel comerç sostenible i de proximitat, i pel consum responsable i la protecció de les persones consumidores; impuls de la transformació digital de l’economia, la R + D + I aplicada i el disseny; aposta per nous models d’ocupació i conciliació laboral, fórmules de teletreball, reforma horària, prevenció de la seguretat i la salut en el lloc de treball, formació, drets laborals i lluita contra l’economia submergida i garantia d’un turisme sostenible i inclusiu.

En aquesta reunió, el conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball ha exposat el balanç de seguiment de l’Acord Social “Alcem-nos” i ha ressaltat que “la majoria de línies estratègiques de la Mesa d’Economia s’estan duent a terme segons el previst, amb el 78% de les accions en execució i un 7% ja finalitzades “.

D’acord amb la informació proporcionada per les diferents conselleries, els recursos mobilitzats per al compliment de les accions proposades ascendeixen a 667 milions d’euros.

La meitat dels mateixos es concentren en dues línies estratègiques: la dirigida a reforçar els plans públics i impulsar nous ajuts per a la creació, foment i sosteniment de l’ocupació, amb una dotació de 226 milions d’euros, i la destinada a accions per impulsar una indústria d’alt valor afegit i innovadora, que compta amb 109 milions d’euros. Així mateix, també convé ressaltar els 77 milions d’euros amb què es troba dotada la línia centrada en l’aplicació de la R + D + I al teixit empresarial.

Una altra de les línies estratègiques que s’ha analitzat és la que es centra en “Impulsar la responsabilitat social a les empreses valencianes i en l’Administració Pública”. Dins de la mateixa ha destacat els avenços en la tramitació de el projecte de Decret de Consell, pel qual es regula la inclusió de clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en les convocatòries d’ajuts i subvencions. També s’ha fet esment a l’Elaboració de l’esborrany de l’decret que regula el Registre d’Entitats Socialment Responsables, així com un sistema d’indicadors que permeti la comparació i anàlisi entre entitats i empreses.

Convocatòries d’ajudes

Respecte a la línia de mesures per millorar la competitivitat industrial i la resiliència de el teixit productiu valencià, el conseller Rafa Climent, ha destacat la tramitació de les convocatòries d’ajudes per afavorir la internacionalització de les empreses i la promoció dels productes de la Comunitat Valenciana , en el marc de la crisi de la COVID-19 i les dirigides a entitats gestores d’àrees industrials, encaminades a donar suport a actuacions que millorin la competitivitat de les mateixes en la Comunitat Valenciana.

A més s’ha exposat la tramitació de les sol·licituds d’ajudes de municipis per millora, modernització i dotació d’infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics de la Comunitat Valenciana (concessió a 250 àrees empresarials, 153 municipis i 28 comarques).

Igualment, s’ha exposat la tramitació de conveni amb la Federació de Polígons Industrials de la Comunitat Valenciana, (Fepeval) per dur a terme actuacions en les àrees industrials valencianes, relatives a foment de la gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat, i impulsar la implantació i desenvolupament de les Entitats de Gestió i Modernització (EGM) de les àrees empresarials.

També, s’ha exposat la convocatòria d’ajudes en matèria d’industrialització per a inversions de pimes industrials de la Comunitat Valenciana que millorin la competitivitat i sostenibilitat de determinats sectors; les d’industrialització per a associacions empresarials de determinats sectors de la Comunitat Valenciana i la concessió d’ajudes relacionades amb la innovació i digitalització de el teixit productiu així com les destinades per al foment de la descarbonització de l’economia i l’eficiència energètica.