Home Alcoià Sanitat Universal enceta la campanya de vacunació simultània contra la grip i...

Sanitat Universal enceta la campanya de vacunació simultània contra la grip i la Covid19 a la Comunitat

407
0
SHARE
Una vacuna contra el coronavirus llesta per a ser administrada, en una imatge d'arxiu.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública comença aquest dilluns, 17 d’octubre, la campanya d’immunització contra la grip que s’administrarà simultàniament la segona dosi de record de la vacuna del coronavirus per a tota la població a qui està indicada la doble immunització. “Amb la vacunació conjunta facilitem l’accés a la doble immunització i evitem molèsties com ara haver de desplaçar-se diverses vegades per vacunar-se. És important recordar que la immunització és la millor protecció davant de la grip i el coronavirus, ha assenyalat el conseller del ram, Miguel Mínguez.

La campanya de vacunació contra la grip, per a la qual s’han previst destinar 1.285.000 dosis, es dirigeix, com en anys anteriors, a majors de 65 anys, dones embarassades o que acaben de donar a llum o persones que tenen risc de patir complicacions si es contagien. En aquest grup es troben els menors i adults amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, així com persones amb diabetis mellitus, obesitat mòrbida, neoplàsies, implant coclear, malaltia celíaca o malaltia inflamatòria crònica, entre d’altres.

La vacuna de la grip també està indicada per al personal sanitari i sociosanitari i treballadors de serveis públics essencials. Per a tots ells està previst destinar 1.285.000 dosis de vacuna tetravalent, una formulació dissenyada per oferir protecció davant de quatre tipus diferents del virus de la grip: dos de tipus A i dos de tipus B.

La segona dosi de record està indicada -segons les Recomanacions de Vacunació davant de la Covid19 per a la tardor del Ministeri de Sanitat- a la població adulta de 60 i més anys, a les persones amb condicions de risc, als interns en residències de gent gran o de persones amb discapacitat funcional i al personal sanitari i sociosanitari que treballa en atenció primària, centres hospitalaris o residències de gent gran o datenció a la discapacitat.

En aquest cas, les dosis que s’administren són vacunes ARNm bivalents, que generen protecció davant de les subvariants d’òmicron del virus de la Covid19, incloses BA.4 i BA.5, així com davant d’altres variants que van circular amb anterioritat.

Majors de 70 anys i embarassades

La campanya d’immunització conjunta comença amb les persones majors de 70 anys -amb prioritat als més grans de 80 anys- i les dones embarassades i que acaben de parir. Només cal sol·licitar cita als centres de salut per rebre la vacuna de la grip i la segona dosi de reforç davant de la Covid.

Els que pertanyen a aquests col·lectius i no hagin acudit a vacunar-se rebran durant les properes setmanes una cridada de telèfon o un missatge a través de SMS per convidar-los que es passen pel centre de salut per rebre la vacuna. En aquesta primera fase també es completarà la vacunació a les persones que viuen en residències de gent gran o de persones amb diversitat funcional, així com els treballadors daquests centres i el personal sanitari i sociosanitari.

Com que la vacunació davant la Covid d’aquests grups va començar el 26 de setembre passat, tots ells rebran només la vacuna de la grip, excepte si no tenen la del coronavirus. Després dels primers dies de campanya, en què es prioritzaran els majors de 70 anys, es continuarà amb les persones d’entre 65 i 69 anys, i amb aquelles que, amb independència de la seva edat, pateixin patologies de risc.

La immunització també serà conjunta -vacuna antigripal i vacuna Covid, una a cada braç- i es realitzarà als centres de salut. La persona interessada haurà de demanar cita al seu centre de salut. Com a la franja d’edat de més grans de 70 anys, es realitzarà una captació activa de totes aquelles persones que tinguin la indicació i no hagen acudit a vacunar-se.

Serveis essencials

Els treballadors dels serveis essencials -forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers, protecció civil, treballadors de les emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries, etc…- rebran la vacuna de la grip als seus llocs de treball. En el cas de les empreses generadores de salut, aquest any també s’oferirà la vacuna de la grip perquè l’administren entre els treballadors com sòl ser habitual.