Home Cultura Una plaga de mosquits altera la celebració del concert de música festera...

Una plaga de mosquits altera la celebració del concert de música festera en plenes Festes d’Onil

0
SHARE

Tota la Península Ibèrica pateix a partir d’aquest dimarts 25 d’abril un episodi d’altes temperatures que amenaça amb fer pujar el mercuri per damunt dels 30 graus fins principis del proper mes de maig. Una situació atípica que es deu a l’arribada d’una gran massa d’aire sub saharià i que està fent que aquest final d’abril parega més l’inici de l’estiu. Aquest episodi es produeix mentre algunes de les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla celebren els seus dies de Moros i Cristians, com Onil. Alcoi, per la seua banda, ha esquivat aquesta onada per molt poc.

Els colivencs -que entre el 24 i el 27 d’abril celebren les danses al carrer i que tenien previst el Concert de Música Festes del Centre Instructiu Musical (CIMO) per a aquest 25 d’abril- s’han vist sorpresos per una situació que no es recorda a la població. I és que milions de mosquits han conquerit cada racó de la localitat durant la vesprada d’aquest dimarts. La situació ha sigut tan inesperada que ha arribat a posar en risc la celebració del concert davant les molèsties que els mosquits han causat a músics i públic. La saturació d’insectes a la Plaça Major ha fet retornar imatges com les que s’han viscut entre 2020 i 2021 degut a la pandèmia de la Covid19. Tot perquè molts dels assistents a l’audició han utilitzat mascaretes per a evitar tragar mosquits davant la impressionant quantitat d’aquests.

En busca de l’origen de la plaga

Finalment, el concert s’ha pogut dur endavant no sense molèsties tant per als músics com per als oients. No obstant, l’Ajuntament d’Onil ja ha anunciat que està investigant el possible origen d’aquesta inusual plaga, que ja de nit va desaparèixer. Una de les possibilitats és que reste aigua estancada de la tempesta del passat 22 d’abril a la localitat. Cosa a la qual cal afegir les temperatures inusualment elevades.

Per als propers dies, quant Onil s’endinsa en els dies centrals dels seues Moros i Cristians, es preveuen temperatures estivals. De fet, s’ha fet una recomanació sanitària que inclou hidratar-se i utilitzar roba més pròpia d’estiu per a uns festejos que habitualment compten amb temperatures molt més baixes, sobre tot de nit.