Home Alcoi Una plataforma denuncia manques en el servei a dos geriàtrics concertats d’Alcoi...

Una plataforma denuncia manques en el servei a dos geriàtrics concertats d’Alcoi i Cocentaina

0
SHARE

Dos dels centres geriàtrics concertats que operen a Alcoi i Cocentaina no tenen suficient personal per a prestar correctament un servei públic de qualitat. És la denuncia que ha fet pública la nova plataforma nascuda a les comarques, i que alerta de les baixes ratios i l’explotació que pateixen els treballadors dels centres. Volen contactar amb Generalitat per a alertar d’una situació derivada de la recerca de beneficis per part de les empreses gestores, deixant en un segon plànol l’atenció als usuaris.

Actualment existeixen a tota Espanya serveis que formen part de l’estat de benestar, i que per tant són prestats per l’Estat o les autonomies. No obstant, les privatitzacions que han caracteritzat l’acció política als dos governs durant les darreres dècades han fet que serveis bàsics com la Sanitat o la dependència es presten -al menys en part- d’una forma concertada. Es fa a centres de titularitat privada que ofereixen places per a abastir la demanda d’atencions incloses en els drets que estableix la Constitució i les lleis. A la muntanya alacantina existeixen diversos centres d’aquest tipus.

Dos d’ells pertanyen a la multinacional Domus Vi i s’ubiquen a les localitats d’Alcoi i Cocentaina. Entre els dos atenen a més de 250 majors de les dos capitals de l’Alcoià i El Comtat. Però les dos ho fan d’una forma que no ofereix el servei com cal als usuaris. Així ho han denunciat els seus familiars, que han creat una plataforma per a reivindicar un servei digne per als seus pares o avis. L’ens resin creat denuncia que als dos centres s’opera amb ratios de personal per pacient molt inferiors a les necessitats dels usuaris. Un fet que fa davallar al qualitat del servei que reben.

La plataforma naix després de més d’un any de constatacions respecte al servei que reben els seus familiars als centres d’Alcoi i Cocentaina. Molts d’ells són grans dependents, que requereixen de cuidats especialitzats i continus que el personal dels centres no pot abastir, ja que no són suficients professionals. De fet, la plataforma alerta de que el personal d’aquests centres està duent a terme protestes a tota la Comunitat davant els abusos de l’empresa que gestiona els centres. La intenció del col·lectiu ara és aconseguir portar el seu cas a la Conselleria de Polítiques Inclusives per a denunciar una situació amb la que volen acabar pel bé dels seus familiars.

Des de la plataforma critiquen el fet de que aquest tipus de gestió adjudicada a grans empreses no afavoreix per a res el cuidat dels usuaris. Després de tot, afirmen, les empreses privades només busquen rèdits econòmics. I tot a pesar de que ells paguen de les seues butxaques part de la despesa per l’atenció al centre.