Home Cocentaina Veïns de Cocentaina es mobilitzen per a evitar la construcció d’una nova...

Veïns de Cocentaina es mobilitzen per a evitar la construcció d’una nova benzinera en ple casc urbà

0
SHARE

La possible instal·lació d’una nova benzinera –la sisena en ple casc urbà de Cocentaina- ha posat en peu de guerra als veïns de la zona sud contestana. El projecte ha eixit a la llum fa pocs dies, tot i que ha estat en exposició pública i sense al·legacions. Els veïns consideren que representa un equipament innecesari, ja que existeixen dos benzineres més a uns 300 metres en les dos direccions des d’on es podria ubicar el nou edifici. Així mateix, creuen que suposa un perill, en ubicar-se prop d’un col·legi, una guarderia i un centre de formació d’adults. Els afectats no descarten dur a terme actes de protesta.

La constatació dels efectes que la contaminació atmosfèrica té en el medi ambient està conduint poc a poc a una corrent que dona prioritat a les accions sostenibles i de conservació de l’entorn. Els gasos que emeten els motors dels milers de vehicles que cada circulen per l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla són alguns dels més perjudicials per a la qualitat de l’aire. A moltes localitats ja existeixen punts de recàrrega per a vehicles elèctrics com a una de les principals apostes per la sostenibilitat. Localitats en les que també existeixen projectes per a crear més benzineres.

És el cas de Cocentaina, que des d’abril de 2019 baralla un projecte per a ubicar una nova infraestructura d’aquestes característiques a l’Av. País Valencià. El projecte ha sigut descobert pels veïns via carta de l’Ajuntament, on se’ls comunicava la seua instal·lació. No obstant, un grup de residents a la zona estan posant-se en marxa per a aturar un projecte que consideren tan perjudicial per a la salut com innecessari. La capital del Comtat té ja 5 benzineres repartides per una població de poc més d’11.500 habitants, critiquen els veïns.

El terreny sobre el que es construiria la nova benzinera, ubicada a poc més de 300 metres d’altres dos ja existents, seria una antiga tenda de mobles i un solar colindant. La benzinera emmagatzemaria el combustible davall de llars habitades i de comerços locals, i s’ubicaria entre una col·legi, una guarderia, un centre de formació de persones adultes i un hotel, segons els veïns. Tot i que els contestans estan activant-se per a aturar el projecte, l’expedient compleix tots el requisits i podria anar endavant. No obstant, els propis veïns estan decidits a organitzar-se i dur a terme mesures de protesta per a evitar la implantació de la nova benzinera a un lloc que consideren poc adient.

El projecte ha estat teòricament exposat de forma pública i sense rebre al·legacions. Un fet que respon al desconeixement del mateix per part dels propis veïns fins fa escassament una setmana. El Consistori està posicionat al costat dels seus ciutadans, asseguren els afectats, tot i que reconeix errades de comunicació que podrien comportar la materialització definitiva del projecte. tvA ha tractat de contactar amb responsables municipals contestans per a recaptar la seua opinió, però no ha sigut possible.