Home Destacats Veïns de Gaianes creen una plataforma per a mobilitzar-se contra una macroinstal·lació...

Veïns de Gaianes creen una plataforma per a mobilitzar-se contra una macroinstal·lació fotovoltaica al seu terme

584
0
SHARE

La substitució de les energies fòssils que des de la Revolució Industrial porten nodrint d’energia al món sencer va a ser una obligació per a qualsevol país en els propers anys. Això per a tractar de ralentir els efectes d’un canvi climàtic que amenaça amb suposar una catàstrofe per a tota la Humanitat. Per això proliferen instal·lacions que fan de le energies renovables -i també del benefici econòmic- la seua raó de ser.

No obstant, aquest mercat energètic encara no està regulat, pel que la creació de punts de recaptació d’energia en torn a les energies eòlica o solar no té uns límits clars. Tant és així que -només a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla- han aparegut diversos projectes per a crear plantes fotovoltaiques a bona part de les localitats que les composen. Projectes que no sempre tenen en compte factors com l’impacte ambiental i paisatgístic, la productivitat dels terrenys sobre els que pretenen ubicar-se o les zones de protecció de flora o fauna que les envolten.

Això és precisament el que ha ocorregut a Gaianes, en la comarca del Comtat. Fa setmanes, el Butlletí Oficial de la Província (BOP) publicava la intenció d’una mercantil de crear una planta solar en el terme municipal de la població. Un fet que ha provocat una certa alarma en Gaianes degut a la ubicació en la que vol situar-se. Es tracta d’una zona agrícola composada per bancals cultivats, que està prop de l’Albufera de Gaianes i que no respecta les àrees de protecció d’espais naturals com la Solana del Benicadell o l’entorn del riu Serpis.

Una plataforma per a cuidar el terme

És el que denúncia la Plataforma de Ciutadans de Gaianes per la Implantació Racional d’Energies Renovables. El col·lectiu, de recent creació, no està en contra de l’ús de les renovables, sinó d’on i com s’ubiquen. Un fet pel que han animat a la resta de veïns de la localitat a sumar-se a aquest moviment. La plataforma no descarta mobilitzacions en cas de que el projecte vaja avant tal i com està plantejat a hores d’ara i crida a l’Ajuntament de Gaianes a informar-se per tal d’evitar el que consideren un expoli del seu terme municipal.

Aquesta situació ja s’ha donat a altres localitats de la zona com Castalla, que inclús ha al·legat contra alguns dels projectes que es pretenien instal·lar en el seu terme municipal. La premisa bàsica és que aquestes instal·lacions, que venen a suposar un pas endavant en sostenibilitat, no suposen tot allò contrari per a les localitats on s’ubiquen.