Home Alcoià Vora 70 empreses tèxtils valencianes acudeixen a la Fira de Frankfurt a...

Vora 70 empreses tèxtils valencianes acudeixen a la Fira de Frankfurt a l’espera de rebre ajudes pel preu del gas

427
0
SHARE
Un dels expositors valencianes presents a la Fira Heimtextil de Franfurt, en una imatge d'arxiu.

Un total de 67 empreses valencianes, acompanyades per l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana, ATEVAL, participen des d’aquest dimarts 10 de gener a la Fira Heimtextil de Frankfurt. La principal fira comercial de tèxtil llar i contract torna a la normalitat i obri les portes en les dates tradicionals, del 10 al 13 de gener, després de la suspensió del certamen i canvis en el calendari motivats els últims anys per la pandèmia.

La Fira de Frankfurt, que inaugura el calendari firal tèxtil, és la principal cita mundial per a les empreses i professionals del sector tèxtil-llar i constitueix una excel·lent plataforma per presentar al mercat internacional les novetats i tendències que marcaran la moda de tèxtil llar durant el 2023.

Enguany, el certamen té el lema “WOW Your Senses”, i suposarà el punt de trobada per a més de 2.300 expositors de 50 països, entre ells els principals actors, fabricants i firmes internacionals. Cal destacar que Espanya és un dels països europeus amb més presència d’expositors al costat de l’amfitriona Alemanya i Itàlia. Concretament en aquesta edició el sector tèxtil nacional estarà present a 102 expositors, dels quals 67 seran d’empreses de la Comunitat Valenciana.

Aposta per la internacionalització

La seva gran participació és una prova més de l’aposta del sector per la internacionalització. Segons explica Leila Bachetarzi, directora de Promoció Comercial i Internacionalització d’ATEVAL, “aquesta gran participació és una mostra de la predisposició de les empreses valencianes per ampliar la seva presència als mercats mundials, perquè suposen una porta oberta a l’exterior, a nous compradors i contactes interès”.

En aquest sentit, assenyala que “després de dos anys amb el calendari firal marcat per la pandèmia, les empreses van il·lusionades per mostrar les seves noves col·leccions al món i amb bones perspectives de negoci”. Durant els quatre dies que dura el certamen, ATEVAL estarà present a la fira per acompanyar les empreses expositores del sector i donar el seu suport a les empreses associades.

Com a principal punt de trobada del tèxtil-llar espanyol i valencià, el certamen comptarà amb la vista del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el proper dia 11 de gener, acompanyat pel conseller d’Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent; el secretari Autonòmic de Relacions amb la UE, Joan Calabuig i Julia Company, directora general de l’IVACE.

El tèxtil, fora de les ajudes al gas

La fira no arriba exempta d’una certa polèmica per la no inclusió del sector tèxtil entre els beneficiaris de les ajudes llançades des del Govern central per a fer front a l’increment del preu del gas.

Per això, el Conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, ha remés una carta a la vicepresidenta primera del Govern i Ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i a la Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en la qual adverteix que en l’annex del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d’Ucraïna, no s’inclouen les activitats amb CNAE 1330 (acabats tèxtils) i 2030 (fabricació de pintures, vernissos i revestiments similars), CNAE 2012 (fabricació de colorants i pigments), a més de totes les activitats compreses en el grup CNAE 234 (conjunt d’activitats industrials vinculades al sector ceràmic).

Moltes empreses utilitzen gas en la producció

Per això, Climent demana que, “atés l’apartat 3 de l’article 59, que indica que l’annex podrà ser modificat mitjançant acord del Consell de Ministres, es trasllade a aquest Consell la inclusió d’aquestes activitats econòmiques, ja que en aquests codis operen empreses amb utilització del gas com a font d’energia clau per al seu procés productiu, i bona part d’empreses amb aquesta activitat econòmica es concentren al territori valencià”.

El conseller insta que “es tinguen en compte les reivindicacions i els suggeriments d’alguns sectors empresarials i s’introduïsquen aquests canvis, perquè aquestes mesures puguen ser més efectives, arribar a més persones i empreses -especialment a pimes-, i per a reforçar el manteniment del teixit productiu valencià”.

Presència de tvA

tvA, l’única televisió de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, desplaçarà un equip per a cobrir in situ la Fira heimtextil de Frankfurt i donar cobertura a les empreses de la zona que acudeixen al certamen. Durant les jornades de dimarts 10 i dimecres 11 de gener, aquesta casa els traslladarà des de terres belgues i alemanyes tota l’actualitat de la principal fira del sector a nivell mundial.