Home Ibi AIJU col·labora en l’edició d’una guia per a facilitar la troballa d’ocupació...

AIJU col·labora en l’edició d’una guia per a facilitar la troballa d’ocupació per a persones amb Asperger

1041
0
SHARE

L’Associació Asperger Alacant-TEA (Aspali) al costat de l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci (AIJU), han publicat la versió en espanyol de la Guia per a la Recerca Activa d’Ocupació enfocada a les necessitats específiques de joves amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Aquesta guia s’emmarca dins de el projecte Wotics, co-finançat per la Comissió Europea a través de la convocatòria d’associacions estratègiques de el programa Erasmus +.

La guia inclou informació concreta que abasta tots els passos necessaris a seguir per aconseguir un lloc de treball. Aquesta guia pretén acompanyar el jove en el seu objectiu d’aconseguir la seva primera feina. Per a això, el contingut s’ha estructurat en les fases principals de la recerca de feina. En primer lloc respon a les preguntes sobre la preparació personal: Què vull? o què puc oferir? I exposa els diferents recursos tant públics com privats on buscar feina, a més d’oferir un model de currículum vitae i indicacions sobre com elaborar la carta de presentació.

També aporta consells per superar amb èxit un procés de selecció i indica com superar el període de prova a l’empresa contractant. Tot el contingut s’ha elaborat específicament per a cobrir les necessitats i aclarir els dubtes específiques dels joves amb TEA. En la seva elaboració han participat un total de cinc organitzacions, totes elles amb una àmplia experiència en la prestació de suport a col·lectius vulnerables o amb necessitats específiques.

Intel·ligència Artificial per enriquir la Guia

A més, les entitats participants de el projecte completen la Guia per a la Recerca Activa d’Ocupació amb dues eines TIC basades en la Intel·ligència Artificial. La primera és un xat-bot automàtic que ajuda als usuaris a enfrontar-se a situacions complicades a l’hora de buscar feina, o a l’hora de gestionar situacions reals donades en contextos laborals. I la segona es tracta d’un entorn immersiu en Realitat Virtual que permet simular l’experiència d’un primer dia de treball.

Diferents estudis estimen que hi ha una prevalença del TEA del voltant d’un 1% de la població. Això es tradueix en estimacions de 470.000 persones amb autisme a Espanya. Encara que en els recomptes oficials és molt difícil comptabilitzar el total de casos i les dades oficials solen ser molt menors per aquest motiu. La majoria dels casos identificats de TEA es donen en la població més jove, públic objectiu d’aquest projecte.

Per a la coordinadora del mateix en AIJU, Noemí Rando, “es tracta de la primera guia d’aquestes característiques per a joves amb TEA i que a més aporta una visió holística de la situació, ja que engloba tot el procés de recerca de feina, des que el jove es planteja la seva situació personal fins al primer dia en una empresa”. El projecte s’està desenvolupant en col·laboració amb entitats de quatre països diferents.

 La guia ja està disponible al web de el projecte wotics.eu/output1/ tant en versió digital com en versió ‘llista per imprimir’. Els recursos digitals estaran disponibles a la mateixa web durant aquest any 2021.