Home Alcoià AITEX presenta les 6 tendències que marcaran la moda tèxtil-llar l’any que...

AITEX presenta les 6 tendències que marcaran la moda tèxtil-llar l’any que ve mitjançant el projecte Valhabitat 2023

0
SHARE
Expertes d'AITEX Alcoi presenten les tendències del 2024 a Textilhogar.

La indústria tèxtil avança cap a la sostenibilitat gràcies a la innovació i la tecnologia, aquesta és l’essència del projecte Valhabitat 2023 elaborat per AITEX després d’una investigació exhaustiva de tendències socials, mercat i producte en pro del disseny estratègic i sostenible per a les empreses de tèxtils per a la llar.

La presentació ha tingut lloc en el marc de la celebració de Home Textiles Premium by Textilhogar i Fira Hàbitat València, durant la tercera jornada dins l’ampli programa de conferències de l’Àgora Nude. Les encarregades de presentar el projecte han estat Carmen Jover, directora del projecte i experta en tendències, disseny i gestió de producte tèxtil; i Malén Segarra, dissenyadora industrial experta en investigació de tendències i desenvolupament de producte del sector tèxtil; juntament amb Paqui Orihuel, dissenyadora de moda experta en investigació de tendències i desenvolupament de producte també del sector tèxtil.

Juntes han presentat el Monogràfic de Tendències Tèxtil Llar 2024, que busca fomentar el disseny estratègic entre les empreses del sector tèxtil llar, proporcionant informació prospectiva de tendències tant qualitatives, les tendències en disseny, com quantitatives, els estudis de mercat. Hi han destacat sis tendències clau l’eix central de les quals és la llar, però n’hi ha una és considerada transversal a totes les altres, la tendència Eco-Tech Innovació, que continua en la cerca de nous materials i processos industrials més ecològics i sostenibles per mitjà de la innovació i la tecnologia.

Ecodisseny i sostenibilitat

En aquest sentit, cal destacar l’ecodisseny com a clau per impulsar el canvi positiu en l’economia circular. Una tendència que utilitza materials reciclats o de base natural, innovació quant a tints i acabats tèxtils. La seva paleta de colleres són en tons inspirats en la natura, tons suaus, neutres i materials en cru. Així mateix, aquesta tendència continua amb la cerca de materials nous i de processos industrials més ecològics i sostenibles per mitjà de la innovació i de la tecnologia.

L’ecodisseny serà clau per a impulsar el canvi en positiu cap a l’economia circular. Materials reciclats o de base natural, innovació quant a tints i acabats tèxtils. Paleta de color en tons inspirats en la natura, tons suaus, neutres i material en cru. Les altres cinc tendències que destaca l’estudi són herència cultural, versatilitat oberta, tecnofutur, expressió color i benestar conscient.

La resta de les tendències

En el cas de l’herència cultural, cerca la necessitat de preservar el llegat cultural com a segell d’identitat pròpia a les llars, espais que reflecteixen un interès pel patrimoni cultural i artesania local. És una tendència inspirada a l’Art Nouveau, amb colors envellits, tons foscos de fustes nobles contrastats amb tons més vius per aportar un matís més avantguardista.

Per la seva banda, versatilitat oberta es fonamenta en espais multifuncionals que s’adapten als nous estils de vida amb productes modulars, i flexibles. Llocs on viure, treballar i gaudir. Textures rústiques amb acabats funcionals, llisos, semilisos i tacte ris. Gràfics florals tipus aquarel·la, ratlles i geomètrics. Paleta de colors en verds, blaus i grisos amb contrast de colors molt vius. La tendències tecno-futur és una clara aposta per la tecnologia i la innovació que condiciona espais futuristes.

Els valors d’expressivitat, personalitat i creativitat continuen estant presents en una altra de les tendències: l’expressió de color, que avança com una eina bàsica per a l’interiorisme i la decoració i els dissenyadors busquen nous codis creatius per donar resposta a un consumidor més versàtil. Tèxtils amb textures toves o detalls exagerats, gràfics variats i cridaners, sota un bany multicolor amb combinacions inusuals de colors saturats amb mitjans tons bàsics i nostàlgics.

I, finalment, la tendència benestar conscient, que destaca la necessitat del consumidor a seguir buscant solucions a un estil de vida hiperconnectat amb una excessiva sobrecàrrega sensorial. En aquesta cerca, el valor de la llar i la tendència per un interiorisme acollidor continuen sent molt importants. Les textures seran una constant per aportar calidesa.