Home Alcoi Alcoi és un dels 10 municipis d’Espanya triats per a participar en...

Alcoi és un dels 10 municipis d’Espanya triats per a participar en un programa de prevenció comunitària en infància i adolescència

429
0
SHARE

Alcoi és un dels 10 municipis d’Espanya que participarà en el projecte denominat: “Prevenció comunitària i participació amb xiquets, xiquetes i adolescents en el sistema de protecció”. Es tracta d’una iniciativa d’UNICEF Comité Espanyol centrada en la modernització dels serveis socials, amb una posada al dia que garantisca un enfocament basat en un marc de drets, una intervenció i suport centrats en cada persona i la promoció d’un enfocament comunitari i preventiu. El pressupost total per a aquest projecte d’investigació aplicada és d’1.050.000 euros.

L’objectiu principal d’aquesta actuació és enfortir les entitats locals en la intervenció de les situacions de risc de xiquets, xiquetes i adolescents. Per a això, es treballarà en tres aspectes clau, millorar el sistema de detecció de risc primerenc; dissenyar un model d’intervenció davant situacions de risc de protecció per a xiquets, xiquetes i adolescents; i la gestió i difusió del coneixement generat per a la seua replicabilitat.

Pel que respecta a la metodologia hi ha un aspecte clau a ressaltar i és el de la participació, ja que el codisseny del model es farà en espais participatius amb personal d’entitats locals i a més, la participació infantil es donarà en totes les fases del projecte.

El projecte s’executarà fins a 31 de desembre de 2023, amb un any més per a la seua avaluació.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha destacat que «Alcoi segueix en la davantera en les polítiques d’infància, el nostre govern sempre l’ha tinguda present, hem de tindre en compte que una ciutat que pensa en la infància és una ciutat que pensa en el futur de tots. En ella, els xiquets i xiquetes són agents actius, opinen sobre el que els afecta i les seues veus són tingudes en compte. Pensem amb la infància de manera transversal».

Cal recordar l’aposta decidida de la ciutat per a donar veu i tindre molt present als xiquets i joves de la ciutat a través de diferents accions. En 2017 es va constituir el CLIA, Consell Local de la Infància i Adolescència i, el mateix any, es posen en marxa els primers pressupostos participatius de la infància, sota el nom d’“Educació per a la participació”. En 2018, es va aprovar el Pla Municipal d’Infància i Adolescència d’Alcoi i l’octubre de 2018, Alcoi es reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància per UNICEF. Tant en 2019 com en 2021 s’ha renovat el CLIA i durant aquests anys s’han dut a terme diverses iniciatives en les quals la infància ha sigut la protagonista.

Una mostra d’aquesta aposta per les polítiques d’infància sigut la col·laboració amb la Xarxa d’Universitats per la Infància i Adolescència d’Espanya, al costat del campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València i la Càtedra d’Infància i Adolescència de la UPV, en l’organització del Seminari Interuniversitari, que s’ha celebrat els dies 15 i 16 de febrer a la nostra ciutat, abordant diferents aspectes relacionats amb la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència.

Han participat ponents de 13 universitats que formen part d’aquesta xarxa que la componen un total de 25 Universitats. Han tractat temes de màxima actualitat com la violència de gènere, violència vicària i tracta, la ideació suïcida en xiquets i joves, la ciber-violència i l’assetjament entre iguals. La conferència Inaugural va ser a càrrec del tècnic del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Conrado Moya.

El president de la Xarxa d’Universitats per la Infància i Adolescència d’Espanya, Vicente Cabedo ha destacat que: “La Llei Rodhes és un pas important per a abordar la violència contra la infància i adolescència de manera integral, ressaltant la prevenció, sensibilització, també l’educació i la formació de professionals, així com l’acompanyament als xiquets i xiquetes víctimes amb teràpies psicològiques, psiquiàtriques. També és fonamental veure com restablir els drets a la integritat física, psicològica, psíquica i moral violentada. El Seminari és molt interessant perquè aborda com dur a terme tot el que la llei planteja i ha resolt molts dubtes. Estem molt satisfets per l’alta participació que hem tingut, tant presencialment com el nombrós públic que ha visualitzat les ponències a través de YouTube”.

Finalment, la regidora d’Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia ha indicat respecte a les ponències del Seminari que “un aspecte a destacar és que els treballs de recerca tenen molt en compte el que els xiquets i xiquetes diuen, tant en temes de violència vicària com en els d’assetjament, ja que en els estudis hi ha molta diferència entre el que diuen els menors, mares, adults i professionals”.