Home Cultura Arriben al MARQ d’Alacant les 120 peces originals que composen l’exposició dels...

Arriben al MARQ d’Alacant les 120 peces originals que composen l’exposició dels Guerrers de Xi’an

0
SHARE
Les primeres caixes amb els Guerrers de Xi'an arriben al MARQ d'Alacant.

Aquest dilluns 21 de març s’ha dut a terme al MARQ l’obertura de les caixes procedents de la Xina amb les peces de l’exposició ‘El llegat de les dinasties Qin i Han, Xina. Els guerrers de Xi’an’. La inauguració de la mostra tindrà lloc el proper 28 de març. Tècnics i experts procediran aquesta setmana al muntatge definitiu de l’exposició, així com la gestió de la fins ara Diputada de Cultura, Julia Parra.

Després de la seva arribada a les dependències del museu divendres passat i una vegada superat el període d’aclimatació i adaptació al nou entorn, especialistes del MARQ i dels nou museus i institucions xineses participants vetllaran per les 120 peces originals i 5 rèpliques durant el procés de desembalatge i col·locació, seguint un compliment estricte dels protocols de manipulació i conservació d’aquest material important.

Primera vegada que ix de Xina després de la Covid19

A l’exhibició destaca la presència de nou guerrers i un cavall de terracota originals i rèpliques de dos carros. ‘Els guerrers de Xi’an’, que es podrà visitar fins al gener del 2024, és la primera exhibició sobre el llegat del primer emperador autoritzada per la República Popular de la Xina després de la pandèmia.

“Avui he tingut el privilegi d’admirar aquestes peces per primera vegada i puc assegurar que estem davant de l’exposició més important de l’any a Espanya, un projecte pel qual hem lluitat moltíssim. El camí no ha estat fàcil, però des de la Diputació s’ha dut a terme un exhaustiu procés de negociació amb el govern xinès i ara podrem gaudir d’una col·lecció única al món” ha matisat el President de la Diputació, Carlos Mazón.

La proposta està centrada en un dels descobriments més espectaculars de l’arqueologia mundial: els Guerrers de Terracota del Primer Emperador de la Xina, declarats Patrimoni de la Humanitat des de 1987 i Premi Príncep d’Astúries de les Ciències el 2010, entre moltes altres distincions. Es tracta de 120 peces originals -moltes exhibides per primera vegada fora de la Xina- que inclouen nou estàtues i un cavall, una desena de figures de terracota que és el màxim que el Govern xinès permet que vaja a altres països.

Activitats paral·leles

Comissariada pel doctor Marcos Martinón-Torres, de la Universitat de Cambridge, arqueòleg director d’un programa de recerca al Mausoleu de Qin a Xi’an, la mostra oferirà, a més, recursos didàctics i accessibles per a tots els públics, així com un ampli programa de conferències i activitats paral·leles, presencials i en línia.

La reserva d’entrades per visitar l’exposició ‘El llegat de les dinasties Qin i Han, Xina. Els guerrers de Xi’an’ es podrà sol·licitar a través de la pàgina web ia les taquilles del MARQ per un preu de 5 euros per cada tiquet individual i descomptes per a majors de 65 anys, joves i estudiants, entre altres col·lectius.