Home Cocentaina Cocentaina acull l’estrena de l’obra teatral que narra la vida de Gustavo...

Cocentaina acull l’estrena de l’obra teatral que narra la vida de Gustavo Pasqual Falcó i el seu ‘Paquito el Chocolatero’

329
0
SHARE
Retalls de premsa amb 'Paquito el Chocolatero' com a protagonista.

El pasdoble ‘Paquito el Chocolatero’ és, a terres valencianes, la peça insigne de les celebracions de Moros i Cristians, i no hi ha revetlla o esdeveniment popular a Espanya que cal que no acabi amb els acords d’aquesta cèlebre composició. Però Paquito és molt més: és el pasdoble més famós del món i s’ha arribat a considerar l’himne oficiós d’Espanya per la seva gran popularitat.

Però allò que no tothom sap és qui va ser Gustavo Pascual Falcó, el compositor contestà autor d’aquesta obra universal. Per aquest motiu, i coincidint amb la 677a edició de la Fira de Tots Sants, s’estrenarà l’obra de teatre ‘Paquito el Chocolatero’, que glossa l’atzarosa vida del músic i posa en valor la seva obra des d’una perspectiva molt personal.

L’estrena de la representació teatral, en què l’Ajuntament de Cocentaina ha participat en la coproducció, tindrà lloc al Centre Cultural El Teular de Cocentaina el proper 28 d’octubre, a càrrec de la companyia Tyrsova i Vlc Loves Design sota la direcció del dramaturg Xavier Lauder, autor també del guió.

La peça teatral permetrà conèixer la història que s’amaga darrere del mundialment conegut pasdoble, des de qui era ‘Paquito el Chocolatero’ -cunyat de Gustavo Pascual- quines circumstàncies van envoltar la seva composició, i en quin context històric i familiar es va enlluernar. Dades totes elles que despertaran la curiositat del públic i posaran en valor la importància de ‘Paquito’ al panorama de la música popular espanyola.

No en va, ‘Paquito el chocolatero’, segons dades de la SGAE, és la peça més interpretada en viu de la música espanyola, així com la més versionada. Reproduïda a més de 40 països dels cinc continents, incloses destinacions tan llunyanes i exòtiques com el Japó o Austràlia. Fins i tot intèrprets famosos han creat les seves pròpies versions, com ara la famosa adaptació de King Àfrica o la del grup Los Inhumanos.

Tal com testifica el fill del compositor, també de nom Gustavo, “la majoria de vegades s’ha tocat de sentit”. Fins i tot explica que en un famós programa de Televisió Espanyola li van preguntar si existia partitura, ja que la seva propagació i popularitat es va deure en gran part que “és una peça enganxosa, senzilla i fàcil d’interpretar”. Opina que la clau del seu èxit és l’alegria que desprèn la melodia i testifica que les diferents interpretacions que s’han fet al llarg de la història són força fidedignes respecte a la partitura original, que es conserva al Museu Fester de Cocentaina, al costat de la guitarra amb què Gustavo Pascual va compondre la peça.

Argument

L’hereu de ‘Paquito el chocolatero’ explica que per a ell, la representació teatral, que s’estrenarà a finals de mes, “és un drama musical, perquè la vida del meu pare no va ser fàcil. El pare de la seva dona s’oposava al seu matrimoni perquè era una persona malaltissa. Finalment es casa, i a l’any de casar-se mor la seva mare, i també va morir amb pocs anys el seu primer fill home, també de nom Gustavo, amb tot just quatre anys”.

Poc després d’esclatar la Guerra Civil va estar ingressat a l’Hospital d’Alacant i el 1937 l’envien a casa, on li diuen que no surta massa perquè no el criden a files. En aquest període de descans forçat es dedica a compondre diverses peces per a les festes de Moros i Cristians, és en aquest moment quan es forja la inoblidable melodia.

Un dia d’agost d’aquell any el visita el seu cunyat Paquito, de sobrenom el xocolater i també músic, així com un gran fester. Li ofereix per dedicar-se-la una de les tres peces compostes, i Paquito, que sap llegir les partitures perquè tocava el bombo i el plat, “tria la més alegre de totes”. Així comença la llegenda del celebèrrim pasdoble.

La vida de Gustavo Pascual Falcó es va truncar aviat. A la poca edat de 36 anys mor per l’afecció renal que l’havia acompanyat des de petit. L’enterren un Divendres Sant, amb el vestit de gala de la Unió Musical Contestana, acompanyat per tota la banda que, encara que portava els seus instruments, no va poder tocar uns acords per acomiadar-lo, ja que el 1946 la música estava prohibida per Setmana Santa.

Un èxit mai somniat

Després va deixar un important llegat musical, amb ‘Paquito el Chocolatero’ com a obra cimera, i l’èxit de la qual mai va arribar a somiar, així com diverses fites en l’àmbit de la música. Va ser creació seva la inversió de la formació de les bandes, amb els instruments més grans al final, en la interpretació de les marxes mores, i també va ser un dels artífexs, -juntament amb un grup d’amics- de la fusió de les dues bandes de Cocentaina i el naixement de la Unió Musical Contestana.

Amb l’estrena de ‘Paquito el Chocolatero’ es busca desentranyar l’essència del compositor i perpetuar-ne el llegat. Les entrades d’aquest muntatge teatral, que s’estrenarà el proper dissabte 28 d’octubre i que estan des d’avui a la venda, a la Casa Joventut de Cocentaina o es poden adquirir a través d’aquest enllaç. L’obra comptarà amb la interpretació de les peces de Gustavo Pasqual Falcó en directe durant la representació de l’obra.