Home Destacats Desarticulen el grup criminal que extosionava i cremava empreses per a controlar...

Desarticulen el grup criminal que extosionava i cremava empreses per a controlar el preu dels palets, una d’elles a Ibi

0
SHARE
Un dels camions que va ser incendiat per la banda ara detinguda a Ibi.

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup delictiu acusat de provocar diversos incendis en empreses de tractament de fusta i distribució de palets ubicades a les províncies de Madrid, Alacant, València i Castelló. Els delinqüents es posaven en contacte amb les víctimes per proposar-los un acord, i controlar el preu de compra de palets. Si les víctimes es negaven, patien amenaces i, fins i tot, els incendiaven els negocis.

El total dels danys puja a aproximadament 600.000 euros. La investigació va arrencar fa un any després d’un incendi intencionat en una empresa dedicada al tractament de fusta i distribució de palets a Ibi (Alacant). En total es van cremar quatre camions, l’estructura va quedar afectada i els danys materials van pujar a un valor aproximat de 250.000 euros.

Va ser el mateix empresari afectat qui va confessar que havia estat víctima d’amenaces i coaccions per telèfon per una persona desconeguda, que prèviament li havia proposat un acord col·lusori per repartir-se el mercat de compra de palets a la província d’Alacant. Durant la inspecció ocular de l’incendi, es van trobar dues garrafes amb restes de carburant que van conduir els agents a una botiga d’Alcalá de Henares (Madrid) on s’havien adquirit dies abans de l’incident.

Modus operandi

Els investigadors van aconseguir la identificació del grup criminal responsable de l’incendi: una organització composta per tres homes i tres dones, veïns d’Alcalá de Henares, d’edats entre 26 i 51 anys, que pertanyen tots a una mateixa família. Les funcions estaven clarament definides. D’una banda, el propietari de diverses empreses dedicades a la compra i venda de palets dirigia la banda. D’altra banda, els homes detinguts s’encarregaven d’amenaçar i fins i tot incendiar els establiments, mentre que les dones s’encarregaven de les tasques logístiques.

A més de l’incident d’Ibi, els detinguts havien comès cinc incendis més en empreses similars de Torrejón de Ardoz (Madrid), Alcalá de Henares (Madrid), Fuenlabrada (Madrid), Quart de Poblet (València) i Almassora (Castelló). Quatre dels membres han estat detinguts, mentre que els altres dos components estan sent investigats.

Segons el seu grau de participació se’ls han imputat els delictes següents: sis delictes de danys per un valor aproximat als 600.000 euros, un d’amenaces, un d’extorsió, un de coacció, un contra la lliure competència i un altre per pertinença a organització criminal.

Operació oberta

De les detencions i investigacions se n’ha donat compte al Jutjat de 1a Instància i Instrucció núm. 1 d’Ibi, òrgan designat per portar la causa judicial. La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarta que augmente el nombre de víctimes o detinguts.