Home Alcoià Diputació aprova ajudes per valor de 5M€ per a infraestructures hídriques i...

Diputació aprova ajudes per valor de 5M€ per a infraestructures hídriques i reparació de camins rurals

0
SHARE
Imatge del darrer plenari celebrat a la Diputació.

El plenari de la Diputació d’Alacant ha aprovat per unanimitat diverses convocatòries d’ajudes que distribuiran més de cinc milions d’euros entre els municipis de la província per a l’execució d’infraestructures de cicle hídric i millora de camins rurals. En aquest sentit, destaca la nova línia d’ajudes que, de forma extraordinària, ha posat en marxa la institució provincial per sufragar la realització i la millora d’obres d’abastament d’aigua en alta, captació i regulació que executarà la mateixa Diputació.

Dotada amb tres milions d’euros, aquesta nova convocatòria s’adreça a tots els municipis i les mancomunitats de la província i les subvencions, que cobriran la totalitat de l’actuació, oscil·laran entre els 250.000 i els 750.000 euros.

Des del departament de Carreteres, per part seva, s’han impulsat també dues convocatòries aprovades avui al ple: una d’elles de 1.500.000 euros per a la realització d’inversions en camins de titularitat municipal i una altra de 500.000 euros per a l’adquisició de lluminàries i elements per a la millora de la seguretat viària en vies i camins rurals. Totes dues línies d’ajudes estan adreçades a municipis de menys de 20.000 habitants.

Durant la sessió plenària ordinària corresponent al mes de març també s’ha donat el vistiplau al nou acord marc de subministrament d’energia elèctrica que permetrà un estalvi important per als ajuntaments i entitats adherides a la Central de Contractació de la Diputació.

Mocions

El ple, que ha arrencat amb un minut de silenci per les víctimes de la violència de gènere i dels tres morts a l’incendi de la Vila Joiosa, també ha estat marcat per la celebració del Dia Internacional de la Dona, el suport al sector agrícola o el servei d’assistència a municipis, a través de les diferents mocions que han presentat els grups polítics.

Respecte a aquesta darrera qüestió, i davant la moció formulada pel PSPV sobre la necessitat de reforçar aquest servei, la diputada de l’àrea, Marina Sáez, ha avançat que avui mateix s’han publicat al BOP les bases per a la constitució d’una borsa de ocupació de secretaria-intervenció amb destinació al Servei d’Assistència a Municipis “que podrem fer servir, igual que la de la Generalitat, per reforçar el servei i posicionar-lo en el nivell en què ha d’estar”.

Suport als agricultors

D’altra banda, tant el Grup Popular com el Grup Vox han presentat, per separat, mocions per mostrar el suport de la Diputació als agricultors i ramaders a les seves mobilitzacions, tot i que només la dels populars ha comptat amb el suport unànime de la corporació. El Grup Popular reclama que el Govern exigisca a la UE que garantisca la lliure circulació de mercaderies, així com la prohibició d’importar productes tractats amb fitosanitaris no autoritzats procedents de tercers països no comunitaris.

Així mateix, s’insta a l’Executiu central, a més, que aplique el principi de reciprocitat en quant al tractament de fred dels cítrics o la posada en marxa d’un pla de xoc per pal·liar els efectes de l’increment dels costos de producció. Des de les files socialistes han destacat, per part seva, les polítiques que el Govern central està impulsant per ajudar agricultors i ramaders, encara que s’han sumat també a la proposta del Grup Popular, igual que Vox.

Celbració del 8M

La commemoració del Dia Internacional de la Dona també ha generat debat en aquesta sessió, en què PP, PSOE i Compromís han presentat una moció conjunta a què no s’ha volgut sumar Vox, que ha defensat en solitari el seu propi text amb motiu del 8 de març.

El president de la institució, Toni Pérez, i els grups majoritaris han lamentat la posició del partit davant aquesta qüestió. “En general aquest dia es commemorava amb una declaració institucional signada per tots els grups però les actituds sectàries de certs partits no han fet possible que aquest any sigui així”, ha apuntat la diputada d’Igualtat, Loreto Serrano.

La responsable de l’àrea ha detallat que la moció conjunta incideix en la importància de fomentar accions que redueixin la bretxa de gènere en allò social, cultural, ocupació o emprenedoria, “reafirmant el nostre compromís de construir una societat igualitària on les dones puguin desenvolupar-se lliurement”.