Home Cocentaina El cèntric barri del Raval de Cocentaina s’ompli de crítica social i...

El cèntric barri del Raval de Cocentaina s’ompli de crítica social i diversió per a celebrar la Festa dels ‘Nanos’

0
SHARE

El barri del Raval del Cocentaina, el més cèntric i històric de la capital del Comtat, ha acollit aquest tercer dimecres després del Dimecres de Cendra una de les tradicions distintives de la localitat. Data de l’Edat Mitjana, quan durant un dia, els vassalls podien exercir la crítica cap al senyor feudal de la vila comtal. Des de llavors, aquesta festivitat és coneguda com els ‘Nanos’.

Recuperada a principis dels anys 80, aquesta tradició només es replica a altres 4 poblacions valencianes. Mitjançant ninots de drap o ‘nanos’, els veïns mostren les principals crítiques en clau local i regional. Així, l’estat del Casc Antic contestà o l’eliminació de parades del transport amb València han centrat les crítiques dels veïns del barri. Ells són els encarregats de prepara l’esmorzar en el que participen els escolars de la localitat, als que es vol convertir en mantenidors d’aquesta tradició.

Fi de festa

Aquesta tradició està reconeguda com a Festa d’Interès Turístic Local, i a pesar d’estar centralitzada en el barri del Raval, implica a tota la població. De fet, durant tota la vesprada es celebren danses i muixerangues per a interelacionar alguns dels elements tradicionals de Cocentaina.

La conservació de la Cultura i tradicions contestanes amb els ‘Nanos’ els va valdre als veïns del Raval el I Premi Vila de Cocentaina.