Home Agricultura Diputació eleva a més de 2M€ les ajudes a la reactivació econòmica...

Diputació eleva a més de 2M€ les ajudes a la reactivació econòmica de les localitats alacantines en 2023

0
SHARE
Mazón visita una fàbrica tèxtil a una localitat alacantina.

La Diputació d’Alacant incrementarà engany un 20% eles ajudes destinades als ajuntaments de la província per al desenvolupament d’accions que fomentin l’ocupació i afavorisquen l’impuls econòmic del territori. Per quart any consecutiu s’incrementa aquesta partida, que al 2023 arribarà als 2.065.000 euros davant dels 1.725.000 euros del passat exercici.

Així mateix, en aquesta edició, es tornarà a prioritzar els municipis en risc de despoblació en la distribució de les subvencions, que arribaran a ser del 100% per a les localitats de menys de 5.000 habitants. La modernització de mercats, el foment de l’agricultura, el sosteniment del medi rural, la realització de fires i la creació i el manteniment d’horts urbans són les activitats que es finançaran des de l’àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació d’Alacant.

El president de la institució provincial, Carlos Mazón, ha destacat “l’esforç extraordinari que està fent la Diputació per col·laborar amb els municipis en la reactivació de les seves economies en un període tan complicat de crisi”, així com la sensibilitat demostrada cap a les localitats que figuren a la llista de l’Agenda Valenciana Antidespoblació (AVANT) “incrementant l’assignació màxima que correspondria a aquestes poblacions i demostrant, una vegada més, la nostra vocació d’atendre els municipis més petits”.

Prioritat en la lluita contra el despoblament

D’una banda, la Diputació ajudarà els ajuntaments de menys de 50.000 habitants amb 700.000 euros per a la celebració de fires i d’altres esdeveniments comercials. El lloguer de stands, la publicitat i promoció del certamen, el so, la promoció de productes autòctons locals, la il·luminació nadalenca, el lloguer de plataformes digitals per a la realització de fires virtuals són algunes de les línies que comptaran amb ajuda, que arribarà a els 7.000 euros de màxim i fins als 8.000 euros per a municipis de la llista AVANT.

D’altra banda, el pla de subvencions per a la modernització de mercats arribarà als 225.000 euros. En aquest cas, la subvenció no excedirà dels 8.000 euros –9.000 euros per a les poblacions en risc de despoblació- i es dirigirà a la construcció, reforma integral, modernització de mercats, eliminació de barreres arquitectòniques, millora de recursos energètics i processos industrials nets en aquests espais, adquisició d’equips o actuacions per a l’adopció de tecnologies resilients i de qualitat -xarxa wifi, panells digitals, comerç electrònic…-. En aquest darrer cas, els destinataris també són municipis de menys de 50.000 habitants.

En matèria de promoció econòmica, la línia està dotada amb 320.000 euros, s’adreça a ajuntaments i organismes autònoms i cobreix les despeses d’organització de concursos i premis per a projectes empresarials, congressos, jornades i tallers per al foment de l’ocupació i l’emprenedorisme. elaboració de directoris d’empreses, serveis i professionals o de materials per a l’assessorament empresarial o la recerca de feina, entre d’altres actuacions. La subvenció és de fins a 5.000 euros per sol·licitud i fins a 6.000 per a municipis de la llista AVANT.

Foment de l’agricultura

D’altra banda, la Diputació invertirà aquest any 430.000 euros en les línies d’ajudes, tant per a la despesa corrent com per a la inversió, destinades al foment de l’agricultura i el sosteniment del medi rural. Dirigida a municipis de fins a 10.000 habitants, es donarà cobertura econòmica –de fins a 3.000 euros de forma general i 4.000 als que pateixen despoblació- a jornades i tallers sobre agricultura ecològica, digitalització del sector agrari, comercialització de productes agrícoles, desbrossament o neteja de vores de camins, reparació o manteniment de sèquies, murets o construccions agrícoles, posada en marxa de bancs de terres municipals, contractació de ramats per a neteges agrícoles, etc…

Com a novetat aquest any, la Diputació subvencionarà també les accions d’inversió que es facen per al foment de l’agricultura i el medi rural com la realització d’obres d’abancalaments, recuperació de sèquies, adquisició d’arbratge per a replantació de parcel·les municipals afectades per la Xylella Fastidiosa, la construcció d’abeuradors i cremadors agrícoles o l’adquisició de contenidors de residus agrícoles.

Finalment, també creixen les ajudes per als horts urbans municipals amb 140.000 euros per a despesa corrent, un 40% més que l’any passat, i 250.000 euros per a inversió, un 25% més. Dirigida a tots els municipis, en aquest apartat s’inclouen ajudes per a la instal·lació de connexions de llum i aigua, reg per degoteig, construcció de dipòsits i basses, tanques o tallers en matèria d’agricultura, treballs de preparació i rompuda de terrenys en horts urbans i escolars municipals o la instal·lació de tanques perimetrals per a foment de la biodiversitat.