Home Benimassot Diputació inverteix prop de 280.000€ en la rehabilitació d’elements patrimonials a tres...

Diputació inverteix prop de 280.000€ en la rehabilitació d’elements patrimonials a tres municipis del Comtat

0
SHARE
Represents de Penàguila i la Diputació visiten la muralla d'aquesta localitat.

La Diputació d’Alacant ha subvencionat amb 278.000 euros les obres de recuperació de les restes del Molí del Frau a Benimassot, de la muralla de Penàguila i del Palau Comtal de Cocentaina. Aquestes actuacions estan incloses al Pla Provincial per a la posada en valor del patrimoni arquitectònic de caràcter històric i titularitat municipal, dotat amb més de 13 milions d’euros.

El Diputat d’Arquitectura, José Ramón González de Zárate ha insistit en el paper important que juga la institució per salvaguardar el patrimoni històric i cultural que atresoren els municipis menys habitats. “La Diputació ha reforçat la seva aposta per recolzar econòmicament la protecció d´immobles i enclavaments de la província de gran valor patrimonial i vinculats a la nostra història”, ha indicat el diputat, que ha insistit que l’execució d’aquestes actuacions “és inviable per a molts ajuntaments degut a l’escassetat de recursos tècnics i pressupostaris”.

En el cas de Penàguila, la setmana que ve començaran els treballs d’excavació arqueològica i de consolidació d’estructures de la Plaça del Portalet, un primer pas per a la posterior reforma d’aquest espai que portarà a la museïtzació i la subvenció del qual ascendeix 60.000 euros. Així mateix, el responsable provincial ha pogut comprovar in situ l’estat de la plaça del Redamunt, on l’any passat es van executar tasques de consolidació de la muralla medieval de la vila amb una inversió de 93.000 euros.

Molí de Frau a Benimassot

D’altra banda, l’Ajuntament de Benimassot va presentar a aquesta primera convocatòria d’ajudes el projecte per posar en valor les restes d’un molí fariner, l’origen del qual es remunta a finals del segle XVIII. L’import de la subvenció correspon al 100% del pressupost, que és de 172.500 euros, i el termini d’execució establert és de sis mesos.

El Molí de Frau, declarat Bé de Rellevància Local, va deixar de funcionar amb el sistema hidràulic a mitjans del segle XX i això va provocar el progressiu deteriorament d’elements com la bassa, la galleda o el saetillo. La instal·lació va ser abandonada pel seu darrer propietari fa més de 50 anys i actualment es troba en estat de ruïna.

Ajudes per al Palau Comtal de Cocentaina

També al Comtat, la Diputació ha subvencionat amb 45.500 euros el projecte per a la recuperació i protecció de les restes arquitectòniques de l’ala oest del Palau Comtal de Cocentaina, un edifici medieval del segle XIV construït sobre un antic edifici musulmà del segle XII.