Home Alcoià Diputació mobilitza 62M€ de romanent de tresoreria per a injectar solvència als...

Diputació mobilitza 62M€ de romanent de tresoreria per a injectar solvència als 141 ajuntaments de la província

0
SHARE
Plenari celebrat a la Diputació d'Alacant.

El plenari de la Diputació d’Alacant ha aprovat per unanimitat una modificació de crèdit per a mobilitzar més de 62 milions d’euros de fons extraordinaris, dels quals se’n beneficiaran els 141 municipis i tres entitats locals menors de la província. Aquesta partida, dotada majoritàriament amb romanents, permetrà activar el Pla +Prop 2024, el programa de bo consum i les ajudes socials, a més de reforçar altres línies de subvencions.

El president de la institució provincial, Toni Pérez, ha destacat que amb aquestes noves línies d’ajuts per a ajuntaments “reforcem la nostra aposta pel municipalisme”, alhora que ha posat en valor “l’autonomia i la llibertat” que aquests programes atorguen a les corporacions locals per decidir la destinació dels fons.

Després de la modificació pressupostària necessària, la corporació ha aprovat -amb el suport de tots els grups- el Pla +Prop, dotat en aquest exercici amb 32,5 milions d’euros que s’injectaran directament als municipis per finançar despesa corrent, és a dir, el manteniment i funcionament d’instal·lacions municipals com a parcs i jardins, consultoris mèdics, centres docents o instal·lacions esportives.

D’una banda, s’han consignat 29,3 milions d’euros per a tots els ajuntaments, prioritzant en el repartiment els més menuts. De l’altra, s’ha habilitat una partida de 3,2 milions d’euros per a les localitats que no se’n van beneficiar el 2023.El Pla +Prop és una eina per, de veritat, fer política municipal des de la Diputació amb tots i cadascun dels ajuntaments, i atorgant als alcaldes i alcaldesses i a les corporacions locals la responsabilitat i l’autonomia perquè aquests diners arriben realment a les necessitats que ells creuen, sense imposicions. Aquest temps ja va passar”, ha destacat el president de la institució provincial.

En aquest sentit, ha defensat el Pla +Prop 2024 davant d’altres programes com el Fons de Cooperació Municipal.He parlat amb alcaldes i alcaldesses i tots s’han felicitat que aquesta Diputació defense la llibertat i l’autonomia i no ens subjectarem a aquestes quantitats pírriques del Fons de Cooperació Municipal, amb què alguns partits pretenien interferir en l’autonomia de la Diputació i que no recollia, en cap cas, les necessitats dels pobles d’aquesta província”, ha apuntat Toñi Pérez. 

El mandatari provincial ha insistit que “calen projectes seriosos com el Pla +Prop i deixar-nos de guerres intestines i programes amb quantitats absolutament pírriques per als ajuntaments, als quals se’ls demana, a més, que aixequen la bandera per la imposició i no per la llibertat i l’autonomia municipal que és el que fa la Diputació amb aquest +Prop”.

Crítiques de l’oposició

Per la seva banda, i davant les crítiques del Grup Socialista pel descens de l’import total del Pla +Prop respecte a l’exercici anterior, la vicepresidenta segona i diputada d’Assistència a Municipis, Marina Sáez, ha defensat que aquest projecte “és fruit del consens tècnic i polític” i ha explicat que la reactivació de les regles fiscals “i per tal de no perjudicar els ajuntaments, ens ha portat a dedicar el contingut íntegre d’aquestes ajudes a despesa corrent perquè puguin estar executades i justificades en aquesta anualitat. És per això que aquest any no es contempla el finançament d’infraestructures” ha afegit.

Així mateix, ha argumentat que el fet que no s’haja aprovat el Pressupost General de l’Estat per part del Govern central condiciona també negativament els ajuntaments i ha defensat que el repartiment prioritza les poblacions més menudes, “a diferència del Fons de Cooperació Municipal”.

Des del Grup Socialista, i malgrat votar a favor, s’ha criticat la retallada del pla en quinze milions d’euros i s’ha presentat una esmena, que ha estat rebutjada, en què sol·licitava que s’exclogueras els municipis de més de 5.000 habitants del criteri de despoblació, ja que, segons el diputat socialista, José Ramiro, amb el barem recollit a les bases es beneficien per aquest concepte poblacions més grans com Torrevella, Oriola, Benidorm, L’Alfàs del Pi o Calp.

Bo consum

El ple extraordinari també ha validat aquest matí una nova edició de bo consum amb 20 milions d’euros “amb l’objectiu de continuar ajudant les economies locals i els consumidors”. Les subvencions, distribuïdes entre els 141 ajuntaments i 3 entitats locals menors en funció de la població, es tramitaran a través dels ajuntaments, que seran els que determinaran quan i en quines condicions desenvolupen la campanya, així com incrementar la quantia amb fons propis si així ho consideren.

Marina Sáez, per l’equip de Govern provincial, ha assenyalat que el bo consum “ha demostrat ser una eina que ha funcionat molt bé dinamitzant el comerç local i ajudant els ciutadans a les seves compres”.

El Grup Socialista també ha presentat una moció en aquest cas, igualment rebutjada, demanant que els ajuntaments pogueren incloure a la justificació les despeses de gestió, cosa que el diputat del Desenvolupament Econòmic, Carlos Pastor, ha explicat que “tècnicament no es pot fer”. Així mateix, els socialistes han demanat una redistribució de les ajudes perquè els petits municipis perceben més import del bo consum.

Davant d’aquesta proposta, Pastor no l’ha admès, argumentant que en edicions anteriors els municipis de menor població “no es van poder gastar tota l’aportació, ja que en molts casos tenen pocs comerços”.

Altres ajudes

La modificació de crèdit aprovada permetrà també mobilitzar sis milions d’euros més per a la concessió de subvencions a ajuntaments i mancomunitats de serveis socials per situacions extraordinàries per tal de pal·liar les dificultats econòmiques de les famílies i col·lectius més vulnerables i sufragar despeses derivades de l’acollida a refugiats ucraïnesos.

Finalment, els romanents es destinaran també a incrementar altres línies d’ajudes a municipis com les que impulsa l’àrea de Desenvolupament Econòmic, que pugen en 350.000 euros -promoció, foment de l’agricultura- fires i esdeveniments comercials, horts urbans- o les destinades entitats sense fi de lucre per al manteniment de serveis estables que s’incrementen en 175.000 euros.

El departament d’Igualtat i Joventut comptarà alhora amb 455.000 euros addicionals per a la concessió d’ajudes a ajuntaments i associacions. També es suplementen les aportacions a l’ADDA per a l’organització d’esdeveniments musicals i els ajuts a activitats directes de promoció cultural, entre d’altres.