Home Alcoià El 2023 duplica el nombre d’incendis a la Comunitat i obliga a...

El 2023 duplica el nombre d’incendis a la Comunitat i obliga a anticipar la prohibició de cremes fins nova ordre

181
0
SHARE
Les cremes agrícoles incontrolades poden provocar incendis forestals.

La Conselleria de Transició Ecològica ha tramitat una resolució per anticipar la prohibició d’autoritzacions de crema de restes de cultius, i altres elements a zones properes a terrenys forestals, davant de l’actual situació de perill d’incendis. Una situació emmarcada dins del context d’emergència climàtica que afecta de manera especial la conca mediterrània.

La legislació estableix que es pot fer la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, fora del període comprès entre l’1 de juliol i el 30 de setembre. Una activitat en les condicions contemplada a la normativa, i dins les zones autoritzades que estiguen situades fora de zones forestals, i en aquelles confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres.

La resolució planteja que davant les temperatures elevades que afecten la Comunitat Valenciana, i la previsió per als propers dies, es produeixen unes condicions adverses que s’uneixen a l’elevada disponibilitat de la vegetació forestal. La resolució planteja que “per aconseguir una prevenció més eficaç de la iniciació de possibles incendis forestals, es considera convenient ampliar el període de restricció de cremes de residus agrícoles”.

Prevenció d’incendis

La Consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, que ha signat la resolució, ha explicat que “davant d’aquesta situació d’emergència climàtica cal adoptar noves mesures de prevenció, com ara avançar la prohibició de cremes agrícoles perquè no patim més problemes. De fet, s’ha duplicat el nombre d’incendis respecte l’any passat aquest període. Estem en una situació de sequera perllongada que ens obliga a adoptar aquest tipus de mesures”.

Durant el 2023 s’han produït 91 incendis forestals. Això significa que el nombre d’incendis s’ha multiplicat per dos respecte del 2022, les dades indiquen que l’estadística està 15 punts per sobre de la mitjana dels darrers 10 anys. La resolució que avança la prohibició de cremes agrícoles entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGV, i la prohibició es prolongarà fins que es produeixi una nova resolució.