Home Alcoi El campanar de Santa Maria d’Alcoi recupera la matraca, un instrument de...

El campanar de Santa Maria d’Alcoi recupera la matraca, un instrument de fusta desaparegut des de la Guerra Civil

333
0
SHARE
La matraca de fusta, ubicada damunt de la campana en l'església de Santa Maria d'Alcoi.

El campanar de Santa Maria d’Alcoi recupera la matraca, un instrument de fusta desaparegut des de la Guerra CivilLa matraca és un instrument musical de fusta, molt popular als campanars de les esglésies del País Valencià, que s’ha estat utilitzant des del final de l’Edat Mitjana fins l’actualitat per a substituir el  toc de les campanes des de la nit del Dijous Sant fins el Dissabte Sant. Ara, des de la Regidoria de Cultura i la Colla de Campaners i Campaneres d’Alcoi han apostat per la recuperació d’aquest element que fins la Guerra Civil existia a l’església de Santa Maria.

Aquesta matraca ha sigut encarregada a l’empresa campanera valenciana 2001 Tècnica i Artesania de Massanassa. Està feta de fusta d’iroko i fa un diàmetre d’un metre. Cadascun dels quatre taulons, muntats sobre un eix metàl·lic, té tres martells fets de la mateixa fusta que colpegen les plaques conforme la matraca és voltejada amb una corda nugada a un cigonyal. El so de la matraca és molt sobri i estrident, per tal de contrastar amb el so alegre de les campanes.

Estrena prèvia a la Setmana Santa

La matraca alcoiana ha sigut col·locada en la part superior de la finestra de la campana xicoteta, que dona a la Placeta del Fossar. Encara que el nou instrument ja ha sigut instal·lat al campanar, la seua estrena i benedicció està prevista per al mes de març durant l’acte de la penjada del cartell de la Setmana Santa 2024.