Home Agricultura El Consell inadmet el projecte de planta solar fotovoltaica al paratge de...

El Consell inadmet el projecte de planta solar fotovoltaica al paratge de Polop Alt d’Alcoi pel seu valor natural

0
SHARE
Paratge de Polop Alt, al terme municipal d'Alcoi.

La Conselleria de Transició Ecològica ha emés una resolució d’inadmissió a tràmit del projecte de planta solar fotovoltaica que Iberdrola pretenia construir en la partida alcoiana de Polop Alt i que afectava també en part el terme de Banyeres de Mariola. El projecte preveïa la instal·lació d’un hort solar amb una superfície total de més de 70 hectàrees a aquest espai natural ubicat a l’oest del terme municipal alcoià.

La resolució es basa en l’incompliment dels paràmetres establerts en via Decret Llei. En concret, el projecte no compleix els criteris d’ubicació establits, ja que segons l’informe tècnic emés per la conselleria, s’ha d’evitar, amb caràcter general, ocupar sòl no urbanitzable protegit o afectat per figures de protecció mediambiental, i també els espais d’elevat valor natural amb independència del seu grau de protecció legal.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes a Acció -un dels ens que va presentar al·legacions contra la planta fotovoltaica- ha valorat molt positivament la decisió de la conselleria, que està reconeixent el que ja s’havia argumentat per part de les entitats que s’oposaven al projecte: que la partida de Polop Alt és un espai agroforestal amb una alta qualitat ambiental i paisatgística. Tot i això, cap recurs contra aquest dictàmen.

Paisatge protegit per la Xarxa Natura 2000

A més, aquesta zona es troba entre els parcs naturals de la serra de Mariola i del Carrascar de la Font Roja i envoltada per la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i el Lloc d’ Importància Comunitària (LIC) dels dos parcs naturals, que formen part de la Xarxa europea Natura 2000.

“L’alta qualitat del paisatge agrícola de la Vall de Polop fa que forme part del Paisatge de Rellevància Regional Serres de l’Interior d’Alacant, Mariola, Maigmó i Penya Roja, que té entre els seus objectius la conservació dels valuosos paisatges agroforestals situats als voltants del barranc del Troncal”, ha conclòs el col·lectiu en un comunicat de premsa.

Tot i la necessitat de canviar el model energètic que defén Generalitat, aquesta transició no es pot fer passant per damunt d’espais protegits i d’elevat valor natural, consideren des de La Carrasca. En cas contrari, estaria perjudicant-se amb les plantes solars o eòliques allò que es tracta de protegir.