Home Cocentaina L’empresa contestana Roperia Ximo vestirà dos esquadres en el Carnestoltes de Santo...

L’empresa contestana Roperia Ximo vestirà dos esquadres en el Carnestoltes de Santo Domingo el 6 de febrer

885
0
SHARE
Un dels trages de Roperia Ximo desfilant pels carrers durant uns Moros i Cristians.

La Festa de Moros i Cristians, tot i celebrar-se majoritàriament en terres llevantines, té un caire internacional. Els segles de colonialisme espanyol a terres latinoamericanes han fet que algunes de les tradicions nacionals estiguen presents també a l’altre costat de l’Atlàntic. Entre elles es troben les desfilades de la principal manifestació de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

Tant és així que existeixen experiències dels Moros i Cristians de localitats com Alcoi, Cocentaina o bé Onil que ja han eixit fora de les fronteres espanyoles. I algunes, com en els cas dels festejos colivencs, ho tornaran a fer al mes d’octubre. També farà el mateix una representació de Cocentaina, ja que trages eixits d’una de les seues empreses relacionades amb els Moros i Cristians desfilarà el proper 6 de febrer per Santo Domingo, capital de la República Dominicana.

Dos esquadres amb trages contestans

Serà amb ocasió del Carnestoltes d’aquesta ciutat, una tradició que alguns historiadors daten en el segle XVI. Roperia Ximo serà l’empresa encarregada de vestir amb 24 dels seus trages festers -que dissenyen i confeccionen ells mateixos- a altres tants membres de la comparsa Moros de l’Alqueria, originaris de Castelló. Una elecció que Roperia Ximo oha fet degut a que els castellonencs són clients habituals de la mercantil.

La desfilada tindrà lloc per l’Avinguda George Washington de la capital dominicana, una de les principals vies de la ciutat. L’esdeveniment suposa posar en el mapa tant la Festa dels Moros i Cristians com la pròpia Cocentaina a través de la difusió d’una de les seues grans tradicions.