Home Alcoi El MUBAG d’Alacant acull fins gener una mostra amb 91 treballs del...

El MUBAG d’Alacant acull fins gener una mostra amb 91 treballs del pintor i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró

0
SHARE
Un instant de la presentació de la mostra de l'alcoià Miguel Abad Miró al MUBAG d'Alacant.

El Museu de Belles Arts Gravina (MUBAG) d’Alacant exposa per primera vegada una cuidada selecció de dibuixos de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró. Un total de 91 treballs composen aquesta atractiva mostra -que es podrà visitar fins al proper 28 de gener- i les obres del qual han estat cedides per la família del caricaturista Ricardo Fuente, gran amic de l’autor.

Miguel Abad Miró és un referent en l’àmbit artístic i per això, i amb l’objectiu d’apropar el seu meravellós llegat a tota la nostra província i als milers de turistes que ens visiten, hem volgut fer aquesta mostra, per difondre la bellesa de la seva obra i l’afecte amb què va tractar totes les seves creacions”, ha assenyalat el Diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro.

Amb el títol ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’, l’exposició recull un total de noranta obres en suport paper i una sobre cartó. Les tècniques emprades són molt diverses, des de llapis compost, carbonet, sípia o sanguina fins a tinta, pastís, aquarel·la, gravat o grafit, utilitzada aquesta última fins a 47 dibuixos.

Set temàtiques diferents

A través de set àmbits temàtics, el visitant podrà gaudir d’un recorregut per ‘Abad y Fuente, una amistat compromesa’, ‘La ciutat adormida’, ‘La figuració reconvertida’, ‘Temes religiosos’, ‘Oda a la maternitat’, ‘ Evolució cap a l’abstracció’ i ‘Rostres de la vida’. A més, la mostra inclou la projecció visual ‘L’àlbum familiar de la col·lecció Ricardo Fuente’ amb tretze instantànies inèdites en què apareixen els dos artistes i les seves famílies.

Ricardo Fuente Caamaño va entregar al MUBAG, en préstec temporal, el llegat de més de 180 peces -esbossos, apunts i dibuixos datats entre 1934 i 1992- que Abad Miró (Alcoi 1912-1994) va intercanviar amb el seu gran amic, el caricaturista Ricardo Fuente Alcocer (Madrid, 1906-1986). Des de l’arribada de la col·lecció, l’equip del museu va fer un primer inventari per catalogar-lo i posteriorment digitalitzar-lo a l’Arxiu de la Diputació. A més, el conjunt en la seva totalitat ha estat tractat al Laboratori de Restauració del MUBAG.

“Miguel Abad Miró va ser íntim amic de Ricardo, cosa que explica que aquest reunira la col·lecció que presentem per primera vegada al públic en aquest museu”, ha manifestat el director del museu Jorge Soler, que ha destacat “l’enorme tenacitat i resiliència” de l’artista. En aquest sentit, els comissaris de la mostra han explicat que l’exposició “no només sorprèn pel gran valor artístic, sinó també per l’entranyable història que l’envolta, la bonica relació d’amistat entre Abad i Fuente”.

Miguel Abad Miró

L’artista alcoià Miguel Abad Miró va nàixer al si d’una família acomodada. Nebot polític del pintor Lorenzo Casanova i cosí germà de l’escriptor Gabriel Miró, la seva formació artística va començar a l’Escola Industrial d’Alcoi, a l’estudi de Pascual Espinós i a l’acadèmia de Fernando Cabrera Gisbert. El 1933 va iniciar Arquitectura a Madrid i va seguir la seva preparació al Cercle de Belles Arts.

Ja a Alacant, i en plena Guerra Civil, es va unir al bàndol republicà, va col·laborar amb Altaveu del Front -organització cultural comunista- i, juntament amb Fuente Alcocer, va ser il·lustrador a la revista Nuestra Bandera. En finalitzar la contesa, tots dos artistes van ser empresonats al Reformatori d’Adults de Benalúa, on van compartir afició i amistat amb Gastón Castelló, Miguel Hernández i Melcior Aracil, entre d’altres.

Després de col·laborar a l’estudi d’arquitectura de Miguel López i muntar el seu propi taller de pintura a Alacant, va tornar a presó i el 1951, de nou al carrer, va decidir acabar els estudis d’Arquitectura a Madrid, on Ricardo Fuente li va obrir les portes de casa seva. Nou anys més tard va iniciar una nova vida com a professor universitari a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Sevilla, exercint la càtedra de Dibuix Arquitectònic. Es va jubilar el 1978, i, dos anys després, va fixar la seva residència a Alcoi.

Finalment, Juan de Dios Navarro ha convidat la ciutadania a gaudir d’aquesta nova proposta cultural i ha ressaltat la tasca que realitza, tant la Diputació d’Alacant com el Museu de Belles Arts Gravina, “per posar en valor i difondre el treball brillant de els artistes de la nostra província. Sense dubte, el millor lloc per dur a terme aquest propòsit és el MUBAG”, ha afegit.