Home Alcoià El PP recupera terreny a l’Alcoià-Comtat-Foia en uns comicis que obrin la...

El PP recupera terreny a l’Alcoià-Comtat-Foia en uns comicis que obrin la porta a l’ultra dreta

0
SHARE

La jornada electoral del 28 de maig s’ha saldat a les comarques de l’Alcoà, El Comtat i la Foia de Castalla amb importants novetats a algunes de les principals localitats de la zona. La legislatura 2019/2023 que s’ha tancat aquest passat diumenge ha estat marcada per una preponderància del PSPV als ajuntaments de la muntanya. Tot en quatre anys en els que els consistoris han hagut de fer front a una crisi sanitària sense precedents, a més de l’econòmica. Una gestió que no ha sigut suficient per a bona part dels alcaldes de les comarques a tenor dels resultats de les eleccions municipals.

I és que el PSPV ha perdut poder a quasi totes les poblacions de l’interior alacantí, i en alguns casos suposant fites històriques per als seus principals oponents electorals: el PP. Aquesta darrera formació ha recuperat múscul a quasi totes les poblacions, encara que també ha tingut alguna derrota sonada.

Així, a Alcoi el PSPV de Toni Francés segueix sent la força més votada, però lluny de la majoria absoluta que buscava. Els socialistes, previsiblement, hauran de pactar o buscar acords amb altres formacions per a dur avant els seus projectes després d’haver vist com el PP s’ha quedat tant sols a 23 vots de superar-los. L’extrema dreta que representa VOX ha triplicat la seua presència a una ciutat tradicionalment d’esquerres.

El PSPV perd per primera vegada a Cocentaina

Una de les fites històriques ha tingut lloc a Cocentaina, on els socialistes han guanyat totes les eleccions municipals en democràcia. Però, per primera vegada, en aquest 2023 han sigut superats en vots pel PP, encara que un possible pacte amb Compromís pot continuar donant-los l’Alcaldia de la capital del Comtat.

Sorpresa a Ibi

Altra sorpresa ha tingut lloc a Ibi, on el PP no sols ha perdut la majoria absoluta aconseguida en 2019, sinó també probablement l’Alcaldia pel previsible acord entre PSPV i Som Ibi-Compromís.

A la ciutat de Castalla, única governada per Ciutadans –que, com Podem, quasi desapareix del mapa polític a la muntanya-, el PP ha aconseguit la majoria absoluta. Una majoria absoluta que també ha perdut a Onil el PSPV, que de no pactar amb Sumem Onil també podria perdre l’Alcaldia davant la llista més votada: la del PP.

Mentre, a Muro pot tornar un govern de Compromís, històricament potent a la localitat, en detriment de les plataformes independents dels mandataris locals durant la darrera legislatura. Entre ells i el PSPV està la governabilitat a la població, tot i que la formació valencianista ja ha avançat que els seus socis pioritaris seran els socialistes.

Repartiment d’alcaldies als pobles del Comtat

Per la seua banda, el PSPV ha aconseguit la majoria absoluta a Tibi i a un bon grapat de les poblacions menys habitades del Comtat, que es reparteixen quasi a parts iguals entre les dos formacions típiques del bipartidisme.