Home Alcoià El reforç dels Bombers per a l’estiu incliu l’increment de retens nocturs,...

El reforç dels Bombers per a l’estiu incliu l’increment de retens nocturs, fixos i mòbils i un segon helicòpter

0
SHARE
Drons per al dispositiu especial dels Bombers a la província d'Alacant cara a l'estiu.

Un estiu més, el Consorci de Bombers de la Diputació d’Alacant ha dissenyat un dispositiu especial d’emergències per tal de reforçar les seues actuacions i garantir una intervenció més ràpida i eficaç davant dels incendis i sinistres que es puguen produir a la província durant els propers mesos.

Tres retens fixos i quatre itinerants, així com la incorporació d’un segon helicòpter conformen aquest servei estival que, com a novetat enguany, incorpora l’ús de drons per a la vigilància forestal. L’operatiu, que requereix una inversió extraordinària de 900.000 euros i que romandrà actiu des d’aquest 15 de juny i fins al 15 de setembre, inclou així mateix la posada en marxa de retens nocturns.

“Com cada estiu, des de la Diputació d’Alacant incrementem els mitjans i intensifiquem el servei dels nostres bombers per oferir una resposta més ràpida i eficaç”, ha assenyalat el diputat responsable de l’àrea, Francisco Cano, que ha explicat que amb aquesta mesura “millorem els temps d’intervenció i ens adaptem als canvis que es produeixen a la nostra província durant aquesta època, quan augmenten considerablement els riscos i les incidències derivats de les altes temperatures i l’increment de la població flotant”.

Entre els aspectes més significatius d’aquest dispositiu destaca l’ús, per primera vegada, d’un equip de drons que quan es declare el nivell 3 de preemergència per risc d’incendis forestals farà vols preventius i de vigilància sobre les zones de la província que compten amb més superfície forestal. Aquestes aeronaus no tripulades estaran equipades amb càmera tèrmica, sistema de georeferenciació, antena i satèl·lit i permetran transmetre imatges via streaming de les àrees monitoritzades.

Retens nocturns mòbils

Una altra de les accions que s’han adoptat és la posada en marxa de retens nocturns que, davant l’amenaça de tempestes seques, es desplaçaran a les zones forestals on hi haja risc de caiguda de raigs que puguin derivar en un incendi. Aquests estaran integrats per un caporal, tres bombers i un vehicle i realitzaran tasques de vigilància i prevenció en coordinació amb l’Agència Estatal de Meteorologia, així com intervencions.

“Gràcies a aquesta mesura preventiva, que vam implantar per primera vegada el 2023, vam aconseguir una ràpida detecció i intervenció i vam reduir les conseqüències d’aquest tipus d’incidents provocats per raigs que, tot i que aparentment no causen danys, al cap d’unes hores poden provocar un incendi”, ha manifestat el responsable institucional.

Retens fixos i itinerants

L’operatiu especial per a aquest estiu contempla, així mateix, la posada en marxa de tres retens fixos, un a Santa Pola (Baix Vinalopó), un altre a Pilar de la Horadada (Vega Baixa) i un últim a Xàbia (Marina Alta), que, durant dotze hores al dia, entre les 10.00 i les 22.00hores, atendran les emergències que es produisquen en els municipis esmentats i en el seu perímetre més proper. Cadascun estarà composat per un caporal, tres bombers i un vehicle i, a més d’actuar com a primers intervinents, efectuaran tasques de vigilància i prevenció.

A més, per tercer any consecutiu, el Consorci Provincial ha incorporat quatre retens itinerants que, de forma rotatòria, cobreixen les zones operatives de la Marina Baixa, el Vinalopó, el Baix Segura, la Muntanya i L’Alacantí. Aquests equips, formats per un caporal, tres bombers i un vehicle, estaran actius també de 10.00 a 22.00 hores -la franja horària en què estadísticament es produeixen més incidents-.

En aquest sentit, el diputat ha destacat el bon resultat d’aquest sistema de retens “que ens permet mantenir diàriament sobre el terreny quatre autobombes amb les seves respectives dotacions que vigilaran els punts més sensibles i podran desplaçar-se ràpidament a qualsevol sinistre que es declari a la província, aconseguint una major cobertura i una actuació més potent i efectiva”.

Segon helicòpter

Finalment, tal com s’està fent des del 2020, l’organisme de la Diputació d’Alacant ha inclòs a la seva flota un segon helicòpter amb capacitat per a tres passatgers i un pilot que, juntament amb el que opera durant tot l’any, romandrà al Parc Central de Sant Vicent del Raspeig fins al 31 d’agost. Aquest mitjà aeri s’utilitzarà principalment en la detecció, la coordinació i la direcció d’incendis forestals, així com en l’atenció de grans emergències.

“La incorporació d’aquesta aeronau disminueix considerablement els temps d’intervenció i ofereix una visió més precisa del lloc dels fets i del comportament, magnitud i avanç del foc. A més, permet reduir els riscos laborals en comparació amb aquesta mateixa tasca desenvolupada per les nostres unitats terrestres i dissenyar de manera més precisa i eficaç els plans d’extinció”, ha indicat Cano.