Home Cocentaina Els Nanos prenen de nou el barri del Raval de Cocentaina amb...

Els Nanos prenen de nou el barri del Raval de Cocentaina amb la seua habitual crítica social

621
0
SHARE

Durant l’Edat Mitja, la vila de Cocentaina fou un dels punts de referència de tot l’interior alacantí. La localitat era una de les ciutats més importants de la zona degut a l’existència del Palau Comtal com a epicentre de la vida nobiliària. Llavors, la crítica social no sols no estava ben vista, sinó que, a més, era perseguida pels senyors feudals. Cosa que també ocorria durant la dictadura franquista. En les dos èpoques, els contestans van trobar la manera d’exercir el que hui és un dret, tot i que no sempre garantit, com és la llibertat d’expressió. És el pilar que sustenta la tradició dels Nanos de Cocentaina.

Cada tercer dimecres després del Dimecres de Cendra es celebra a la vila comtal aquesta tradició única a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, i que només es replica a 5 poblacions valencianes. Durant setmanes, les veïnes del barri del Raval contestà preparen els ‘nanos’, ninots de drap que sempre traslladen missatges del costumisme local i de crítica social. Tot i que aquesta festa es centralitza al barri del Raval, tota Cocentaina es bolca amb ella.

Els joves, implicats amb els Nanos

Els Nanos de Cocentaina va ser recuperats pels veïns fa escasses dècades, motiu pel que han rebut un dels premis Vila de Cocentaina en la seua primera edició. Elles són les encarregades de prepara l’esmorzar que després gaudeixen els escolars de tots els centres educatius contestans, que visiten el barri i gaudeixen dels Nanos. Ells seran els encarregats de mantindre una tradició que va arribar a desaparèixer de Cocentaina, cosa que no es pensa permetre cara al futur.

L’estat del Casc Antic contestà i els abusos de bancs i elèctriques han sigut dos dels principals temes que han centrat la crítica dels Nanos en aquest 2023.