Home Alcoi Els Pressupostos Participatius d’Alcoi compleixen 10 anys amb el 96% dels projectes...

Els Pressupostos Participatius d’Alcoi compleixen 10 anys amb el 96% dels projectes votats ja executats

0
SHARE

Al llarg de la passada dècada, la societat ha experimentat un canvi de mentalitat que ha portat als ciutadans a voler ser cada vegada més partícips de les decisions que es prenen en la política. Sobre tot al nivell més proper que els afecta, com és el municipal. Dels ajuntaments ixen algunes de les propostes i projectes que tenen un efecte més directe en el dia a dia dels veïns. Per això, des de llavors han proliferat a bona part de les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla iniciatives que fan de la participació la seua raó de ser.

Entre elles es troben els Pressupostos Participatius, una iniciativa que en el cas de la ciutat d’Alcoi va ser pionera a tot l’interior alacantí. Aquesta mena de participació compleix enguany 10 edicions fent realitat propostes ciutadanes. Inicialment només es contemplaven inversions, encara que posteriorment es va incloure també despesa corrent fins a un total de 400.000€ en l’actualitat. Des de fa vora 10 anys han sigut 76 propostes les aprovades per a executar, de les quals 64 ja estan finalitzades, 9 en vies de estar-ho i només 3 no han començat a implantar-se encara.

Elevat percentatge d’aplicació

Aquestes dades deixen per damunt del 96% l’índex de realització de les propostes ciutadanes. Al llarg d’aquesta dècada s’han fet realitat algunes com zones de passeig per a mascotes, El Pla Local d’Accessibilitat, el carril bici, la creació d’espais esportius al llit del riu, la il·luminació dels túnels de la Via Verda, biblioteques infantils, la creació d’un festival d’art urbà, o el fet d’equipar a les associacions locals amb projectors, pantalles i megafonia.

A hores d’ara només 3 propostes encara no han començat a fer-se realitat. La primera fa referència a la instal·lació de pistes de tennis a la ciutat, per al que s’estan estudiant diferents localitzacions; la segona suposa portar gossos abandonats per a interactuar amb els usuaris de residències de majors, que es tramitarà una vegada passada la pandèmia; i la darrera, que proposa crear una campanya per a sensibilitzar a la població sobre el síndrome d’Asperger, està a expenses de ser calendaritzada.

Pressupostos Participatius 2024

I tot mentre els tècnics municipals es troben avaluant la viabilitat de les propostes de la campanya de Pressupostos Participatius d’enguany. A ella s’han presentat més de 460 iniciatives, un 50% més que en la darrera edició. A inicis del mes de desembre es coneixerà la llista definitiva de les propostes viables, entre les que la ciutadania elegirà.