Home Agricultura Els productors de cirera del Comtat denuncien la pujada de les primes...

Els productors de cirera del Comtat denuncien la pujada de les primes dels segurs que no comportarà amb més cobertures

273
0
SHARE
Un camp de cireres en les rodalies de Planes.

La castigada producció de cirera alacantina està sent afectada tant per l’augment de sinistres climatològics com per la rebaixa de garanties de protecció a les seues assegurances. El risc de pluja i gelades en els propers mesos es traduirà en una major incertesa, si és possible, per al sector de la cirera, ja que a partir del 2024 la cobertura de danys passarà a mesurar-se en funció de la producció, i no per parcel·les, com venia fent-se.

Davant la situació que travessa aquest cultiu emblemàtic a la província, el sector de la cirera, amb el suport del sindicat agrari ASAJA Alacant, ja demanava millores en la cobertura de les seves assegurances. Tot i això, la nova proposta de condicions entre l’Entitat Estatal d’Assegurances Agraries (ENESA) i Agroseguro en la línia de cirera ha empitjorat considerablement amb les cobertures de l’assegurança proposades per al proper exercici.

Més pagament, menys cobertures

La proposta “inadmissible” -qualifiquen des d’ASAJA- de línia de cirera és la conseqüència d’una manca d’adaptació a la situació d’augments de sinistres i al canvi climàtic per part d’ENESA i, per tant, del Ministeri d’Agricultura. Com a resultat, aquest disbarat suposa un abandonament total dels productors de la cirera alacantina, a més de posar en perill sever la varietat d’aquesta fruita que ja es trobava en risc de desaparició després de cinc anys d’escassa producció.

Antonio Gascón, representant d’Assegurances Agraries d’ASAJA Alacant, ha afirmat que “aquesta mesura suposa un retrocés en les garanties que incrementa el desemparament dels assegurats, deixant-los en una situació de vulnerabilitat més gran”.

Revisió del sistema d’assegurances agràries

La cirera és una fruita especial perquè es composa de diferents varietats, i els productors que pateixen sinistres en algun dels seus tipus veurà minvada la retribució de les parcel·les danyades. És a dir, els sinistres ja no rebran la corresponent indemnització, sinó que tindran un dèficit important a causa d’aquestes modificacions.

El sector de la cirera de la Muntanya d’Alacant -que es concentra sobre tot a la comarca del Comtat- es troba en un “abandó complet, ja que cada vegada més s’empitjoren les condicions dels productors”, afirma el sindicat. Per això, ASAJA Alacant sol·licita al Ministeri d’Agricultura una revisió a nivell estatal de les condicions a les assegurances agràries abordant el canvi climàtic.

A la Conselleria d’Agricultura li demana que mostre un talant més ferm i intervinga per debatre sobre unes condicions més justes per als agricultors amb l’Entitat Nacional d’Assegurances Agràries (ENESA).

Finalment, l’associació exigeix a ENESA que deixe d’actuar com una entitat privada buscant el benefici econòmic en aquest tipus d’accions, i que pense en la seguretat dels agricultors, ja que molts hauran de prescindir d’assegurar les parcel·les, amb les conseqüències respectives, perquè no els compensa la pujada de la prima juntament amb l’empitjorament de les cobertures.