Home Destacats IBIAE proposa ubicar plaques solars en el sostre de les fàbriques per...

IBIAE proposa ubicar plaques solars en el sostre de les fàbriques per a evitar macroplantes que resten sòl industrial

342
0
SHARE
Plaques solars al terme municipal de Xixona.

En els darrers anys estan proliferant els projectes per a instal·lar enormes plantes fotovoltaiques en el terme municipal de diverses poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Infraestructures que, a dia de hui, estan sent autoritzades sobre terreny catalogat com a industrial. Però, a una zona amb elevada demanda de sòl industrial, destinar-lo a altra finalitat que, a més, tindria un elevat impacte ambiental, no genera massa simpatia.

Per això moltes localitats han modificat normatives per a impedir la proliferació de macroplantes solars. Ara, la patronal de la Foia de Castalla, IBIAE, ha llançat una proposta per a poder crear superfície industrial al temps que es genera potència elèctrica sostenible. Es basa en deixar el sòl industrial previst als plans generals per a ubicar en ell indústria que faça créixer la sub comarca.

Paral·lelament, la patronal de la Foia suggereix que les plaques fotovoltaiques es situen en els sostres de les empreses que ja es troben a les localitats de la zona, i en les que es poden crear gràcies a la possibilitat de tindre més sòl industrial. Un fet que permetria destinar superfície a crear energia renovable sense perjudicar l’existència de metres quadrats que demanden les empreses de la zona.

El govern municipal, en contra de la macroplanta

Aquesta proposta ha sigut secundada per una de les dos potes de l’equip de Govern iberut, el PSPV. L’Alcalde de la localitat s’ha posicionat clarament en contra de destinar sòl al terme municipal d’Ibi a la creació de macroplantes fotovoltaiques. L’impacte ambiental i visual d’aquest tipus d’infraestructures no compensa el factor positiu de la creació d’energia neta que facilitarien. Una posició que ja han fet pública diverses associacions locals.

A més, els socialistes iberuts han lamentat el fet de que l’anterior govern municipal no limitara l’accés d’aquest tipus de projectes en la normativa urbanística local tot i que li ho van demanar al 2021. Un fet que ara ha complicat les possibles al·legacions en que treballa l’Ajuntament d’Ibi degut a que aquesta fórmula està sent impulsada des de la Generalitat.