Home Alcoleja La Base Aitana serà reconvertida en Centre de Primeres Arribades per a...

La Base Aitana serà reconvertida en Centre de Primeres Arribades per a refugiats amb una inversió estatal de 25M€

0
SHARE
Entrada a la Base Militar Aitana, habitualment tancada al públic.

El Ministre de Migracions del Govern d’Espanya, José Luis Escrivà, ha estat aquest dijous 3 d’agost de visita a l’interior de la província d’Alacant. Concretament, s’ha desplaçat fins a la localitat d’Alcoleja per a visitar l’antiga base Aitana que s’ubica al terme municipal d’aquesta població del Comtat. Aquestes instal·lacions militars porten dècades sense un ús que ara se li vol donar.

El projecte que ha presentat Escrivà per a l’antiga base militar preveu la seua transformació en un Centre de Primeres Arribades per a migrants i refugiats. Per a aconseguir-ho, el ministre ha anunciat inversions per valor de 25 milions d’euros, amb els que crear unes instal·lacions que donen cabuda a 600 persones. La idea és que la infraestructura estiga disponible a partir del 2025.

Prioritat per als desplaçats per conflictes bèl·lics

Les instal·lacions que es creen sobre els més de 50.000m2 que ocupa l’antiga base aèria aniran destinades prioritàriament a refugiats de possibles guerres futures. Aquesta infraestructura substuiria a altres com la Ciutat de la Llum d’Alacant, que durant els primers compasos del conflicta a Ucraïna va assolir el paper de punt de concentració per als desplaçats per la guerra. Ara bé, tampoc es descarta que puga acollir a qualsevol tipus de migrant.

La propera setmana comencen a obrir-se els sobres amb les ofertes de les 5 empreses que concorren en el concurs públic per a fer-se amb la licitació dels treballs. Es preveu que els treballs puguen començar abans de que acabe l’any per a desenvolupar-se durant altres 12 mesos aproximadament, fent-lo operatiu en un període màxim de 2 anys. Es preveu que genere uns 60 llocs de treball directes i altres 100 indirectes una vegada estiga en funcionament.

Fi a la militarització de l’Aitana

Des de fa anys, diverses plataformes venen reivindicant amb marxes de protesta la desmilitarització de la Base Aitana, que s’aconseguirà, previsiblement, amb aquest projecte. D’altra banda, també es preveu que les antigues llars dels aviadors a la ciutat d’Alcoi passen a formar part dels equipaments del barri alcoià de Santa Rosa via modificació del PGOU local.