Home Beniarrés La Cova de l’Or: un tresor del Neolític capaç d’atraure milers de...

La Cova de l’Or: un tresor del Neolític capaç d’atraure milers de visites turístiques a Beniarrés

0
SHARE

A les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen proves documentades de la presència de l’ésser humà des de fa milers d’anys. Abans de que els àrabs conqueriren aquestes terres i de que els cristians les recuperaren, l’home havia deixat la seua empremta en diferents indrets de l’interior alacantí. És el cas del jaciment de La Sarga a Alcoi amb les seues pintures rupestres; i també de la Cova de l’Or, ubicada al terme municopal de Beniarrés. Les darreres investigacions han posat de relleu que aquest darrer element patrimonial és més important del que pareix.

Les investigacions de l’àrea de Patrimoni de la Diputació d’Alacant revelen que la Cova de l’Or fou tant llar com santuari per als humans del Neolític. Les peces trobades en el seu interior l’equiparen amb les d’Altamira pel valor del que suposen en quant a coneixement de l’època històrica en qüestió. Per primera vegada i gràcies a una inversió total propera als 3M€, la Cova de l’Or de Beniarrés és visitable per al públic en una localitat en la que també existeix un centre d’interpretació sobre aquesta.

Impacte turístic

La cova fou oberta al 2021 i requereix d’una estona de cami a peu per a accedir a ella. Compta amb passarel·les que la fan visitable i que l’ens provincial preveu ampliar en els propers mesos per a eixamplar les visites. Des de la seua apertura, la Cova de l’Or ha atret a més de 2.000 visitants a la localitat, aconseguint dinamitzar tant l’hostaleria com els apartaments turístics beniarresins.

L’activació de recursos patrimonials és un dels principals baluards de les localitats menys habitades de l’interior alacantí per a lluitar contra el despoblament.