Home Castalla La dansa, Bé de Rellevància Local Immaterial, conquereix la ciutat de Castalla...

La dansa, Bé de Rellevància Local Immaterial, conquereix la ciutat de Castalla durant tot el cap de setmana

0
SHARE
Balladors dansant a Castalla.

La tradició i el ball són els protagonistes a Castalla durant la celebració de les ‘Danses 2023’. Aquesta festivitat castelluda està declarada com a Bé de Rellevància Local Immaterial, i és una mostra genuïna de la tradició de la ciutat. L’Ajuntament i la Comissió de les Danses, en col·laboració amb El Sogall, han organitzat un ampli programa d’activitats durant tota la setmana amb assajos, danses i cercaviles.

L’Alcalde de Castalla, Jesús López , ha destacat “la importància de les Danses per al patrimoni i la cultura de Castalla”. El primer edil ha defensat aquests balls populars “com una mostra de la nostra identitat, tradició i folklore, que actualment es troba molt viva, unint passat i present, gràcies a la gran participació popular amb la que compten”. Per al primer edil, “bona mostra d’això és la consideració de les Danses de Castalla com a Bé de Rellevància Local Immaterial”.

Durant tota la setmana, la comissió ha celebrat assajos en diferents punts de la localitat per a preparar la celebració de la festivitat. El carrer Central, la placeta de l’Era dels Cavalls, la glorieta del Convent i la placeta del Carreter han sigut les ubicacions elegides per a aquesta activitat.

Horaris

A més, durant el cap de setmana té lloc la part central de les Danses. Divendres 22 de setembre, a les 20.00 hores, arranca la cercavila i la recollida dels Reis de la Dansa. A continuació, a les 20.30 hores, se celebra la dansa amb la participació de les típiques carasses. Dissabte 23 de setembre a les 19.00 hores, de nou cercavila i recollida dels reis.

A les 20.00 hores, dansa amb la participació de carasses i mostra de danses de les veïnes localitats de Tibi i Banyeres de Mariola. Finalment, diumenge 24 de setembre acaben els actes festius: a les 19.00 hores, tercer cercavila i recollida dels reis de la Dansa. A les 20.00 hores, el plat fort, amb la “dansa amb rascat” i la participació dels reis i reines dels 40 anys de la recuperació de ‘La Dansa’.

En aquest sentit, el Regidor de Cultura, José Rico, ha convidat a “tots els veïns i veïnes de Castalla a participar en aquesta festa tan nostra que és La Dansa, que gaudeix d’una gran vitalitat i és un exponent de la cultura i el patrimoni de la Foia de Castalla”. Així, l’edil responsable també ha animat a la població de les localitats properes a visitar la ciutat durant el cap de setmana per a “fer més gran la Dansa de Castalla”.