Home Alcoià L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla trenquen la dinàmica nacional...

L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla trenquen la dinàmica nacional i tanquen gener amb una reducció de l’atur de 25 persones

193
0
SHARE
La industria de la Foia de Castalla ha tirat de les contractacions per davallar la xifra d'aturats a la muntanya alacantina durant el mes de gener.

El primer mes de cada any és, habitualment, un mal mes per a les contractacions a nivell estatal. Enguany, tot i això, l’augment de 60.000 persones desocupades a Espanya és menor que el d’altres anys, segons la sèrie històrica. A la muntanya alacantina, que compta amb sectors tradicionalment estacionalitzats en torn al Nadal -el joguet sobre tot-, es deuria replicar aquesta tessitura.

No obstant, la situació ha sigut la inversa a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla durant gener. Al conjunt de les seues 32 poblacions, aquest mes ha deixat una davallada en la xifra d’aturats de 25 persones. Dades interpretades en clau positiva en un dels mesos més fluixos tradicionalment per a la contractació, sobre tot en quant al sector serveis.

Comiats en serveis, contractacions en indústria

Aquest és precisament el que més treball ha destruït durant el passat gener amb 58 persones sense treball més que les contractades. Cosa que també ocorre en l’agricultura, amb una persones más en situació d’atur. Per contra, el sector industrial és el que ha tirat del carro de les contractacions, reduint la taxa de desocupació en 78 persones per les 5 del sector de la construcció.

Per localitats, les contractacions ha superat als acomiadaments sobre tot a Onil, que encapçala la llista de reduccions en la xifra d’aturats a la zona amb 19 desocupats menys que al desembre del 2023. La segueixen Cocentaina i Muro amb 13 aturats menys, i Alcoi amb 9 menys. La majoria de les poblacions de la zona han creat més ocupació de la que han destruït.

Desigualtat de gènere en el mercat laboral

Ara bé, gener ha deixat una nova mostra de la desigualtat patent encara en les contractacions al teixit productiu de la muntanya alacantina. I és que, mentre els homes han vist caure la xifra de desocupats en 50 persones, les dones l’hna vist créixer en 25. Elles segueixen ocupant, segons els sindicats, els contractes més precaris i temporals.

El tipus de contractes signats a les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla són encara majoritàriament temporals. No obstant, el canvi legislatiu produït durant la darrera legislatura ha permès que 1 de cada 3 que es signen a la zona tinga caràcter indefinit. A més, durant el mes de gener el 7% del total de contractes vigents a la muntanya ha passat de temporal a indefinit.

Un dels problemes que les centrals sindicals han detectat a les comarques és la impossibilitat de molts treballadors d’accedir a unes millors condicions laborals. Afirmen que moltes persones estan treballant amb contractes a temps parcial i no a jornada completa. Cosa que redunda en salaris inferiors que poden conduir a un increment de l’índex de pobresa a les localitats de l’interior alacantí.