Home Destacats Les Fogueres d’Onil, pendents del risc d’incendis per a dur-se a terme...

Les Fogueres d’Onil, pendents del risc d’incendis per a dur-se a terme al complet, de forma limitada o fins i tot suspendre’s

0
SHARE
Fogueres a la zona alta de la vila d'Onil, un 22 d'abril, en una imatge d'arxiu

La situació climatològica que es dona a tota Comunitat Valenciana, amb mesos de sequera extrema, pot condicionar una de les tradicions ancestrals de la localitat d’Onil. És la Nit de les Fogueres, en la que tota la localitat s’ompli de punts de foc on els veïns comparteixen taula i tertúlia i que enceta les Festes de Moros i Cristians. Amb ella, els colivencs rememoren la crema de mobles que seus avantpassats van haver de fer per a tractar d’evitar l’epidèmia de pesta negra allà pel segle XVII.

La vila de les nines s’ubica a les faldes de la Serra d’Onil, composada per terrenys forestals plens de vegetació baixa i pinades. Zones que estan en risc d’incendi degut a la persistent sequera actual. Una situació que ha provocat que la Conselleria d’Emergència Climàtica prenga mesures preventives per a aquesta celebració, que comporta l’encesa de centenars de fogueres per tot el casc urbà. Així, es preveuen tres possibles situacions que podrien donar-se durant la jornada del 22 d’abril.

Tres escenaris possibles

La primera d’elles és que el nivell de preemergència que estableix el Servei d’Emergències (GVA112) de la Generalitat siga baix. En aquest cas, la Nit de les Fogueres es podria dur a terme com habitualment, sense cap restricció. Una situació que seria possible, ja que l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu núvols i clars per a eixa jornada i inclús amb possiblitat d’alguna precipitació.

El segon escenari és aquell en que es dona un nivell de preemergència per risc d’incendis alt (taronja). En aquest cas, aquelles fogueres situades a menys de 100 metres dels terrenys forestals haurien de cancel·lar-se per a impedir possibles incendis. Aquesta situació és la que s’ha donat a la zona al llarg de les jornades de dimecres 19 i dijous 20 d’abril. Afectaria a un total de 17 fogueres, totes elles situades en la zona elevada del poble i prop de la falda de la serra -carrers Doctor Salcedo, Bonavista, València, Plaça de la Malva…-.

La pitjor de les situacions es donaria en cas de risc extrem per incendis forestals -nivell roig-. Si fora el cas, la Nit de les Fogueres hauria de ser suspesa en la seua totalitat, al menys amb els punts de foc al carrer. El nivell d’alerta decretat al que s’atendran les autoritats és el que marque Emergències a les 17h de la vesprada del 21 d’abril.

Coets borratxos

Les restriccions podrien afectar de la mateixa manera al dispar dels coets borratxos, altra de les tradicions úniques de la localitat. En cas de nivell baix de preemergència, es podran disparar sense limitacions més enllà de les pròpies de l’ús d’artefactes pirotècnics -zones acotades i horaris habitiuals-.

Si el nivell de preemergència és alt (taronja), s’haurien de cancel·lar 4 zones de foc, també ubicades en la zona alta de la localitat. I si el nivell és extrem (roig), s’haurien de cancel·lar totalment. El nivell de preemergència al que cal atendre’s en aquest cas és el que decrete Emergències a les 17h del 22 d’abril, ja que es llancen de matinada, ja en la jornada del 23 d’abril.

Conselleria obliga també a l’Ajuntament d’Onil a dur a terme el control del perímetre de 100 metres en torn a la serra, així com a comprovar que no hi haja cap resta de material inflamable susceptible de crear un incendi forestal. Una tessitura que ve donada per mesos d’absència de precipitacions i temperatures per damunt d’allò normal. I tot a pesar de que no existeixen registres de cap incendi que s’haja donat en la Nit de les Fogueres a Onil.

Plànol de situació de les fogueres que es vorein afectades per les restriccions per risc d’incendis a Onil.