Home Alcoià El sector tèxtil supera la present etapa de crisi global amb un...

El sector tèxtil supera la present etapa de crisi global amb un creixement del 13% des d’abans de la pandèmia

398
0
SHARE
Un teler de les comarques fabricant prendes tèxtils.

La patronal del tèxtil valencià, ATEVAL, ha celebrat el seu comitè executiu a les instal·lacions del Campus d’Alcoi de la UPV, on ha exposat a tots els integrants l’evolució de les xifres del sector en els darrers tres anys, i ha donat compte de l’agenda corporativa i les relacions institucionals gestionades des de lentitat. Una reunió que torna a ser itinerant, després dels anys de pandèmia.

L’any passat ja es va celebrar a Crevillent i enguany la ubicació triada ha estat Alcoi, tots dos llocs emblemàtics per la tradició tèxtil. Pepe Serna, President d’ATEVAL, ha assenyalat que “el sector és molt resilient, ha aguantat el tipus aquests tres darrers anys des que es va iniciar la pandèmia, la crisi energètica i la guerra d’Ucraïna. S’està mantenint el nivell d’ocupació, el nombre d’empreses també i la xifra de negoci ha augmentat aquests tres darrers anys un 13% i l’exportació al voltant d’un 18% des del 2019″.

Serna ha reconegut que “això no lleva que hi hagen dificultats derivades de la crisi energètica, la inflació i que les despeses financeres siguen molt altes i el poder adquisitiu davalle. Som conscients que no som un sector de primera necessitat i estem patint les conseqüències de la crisi general que hi ha”.

Formació específica en tèxtil

Pau Bernabéu, Director del Campus d’Alcoi de la UPV, ha comentat la bona sintonia entre la universitat i la patronal del tèxtil valencià, i ha assenyalat els dos grans projectes en què estan col·laborant, com són la recuperació de la formació tèxtil a la Comunitat Valenciana, amb el Grau en Enginyeria de Tecnologia, Disseny i Moda Tèxtil i la posada en marxa del Parc Científic de les Comarques Centrals que cobrirà àrees de coneixement com ara la IA, robòtica, mecànica o química.

Bernabéu ha destacat “volem treballar amb ells la creació d’un Màster d’Industrials, que complete la formació que necessitaran, no només la indústria tèxtil sinó la indústria d’aquestes comarques. Volem convertir aquest politècnic en el politècnic dels ensenyaments de les comarques centrals, amb part de la docència impartida directament a les empreses”.

Precisament, coneixement i talent és el que necessiten les empreses tèxtils per poder competir, ha indicat Pepe Serna. Sumar coneixements en camps com la química, les noves tecnologies, l’economia sostenible o la digitalització, juntament amb el Parc Científic de les Comarques Centrals resulta clau per a la formació i atracció del talent necessari per a la indústria del territori i per a la investigació, innovació i transferència de tecnologia.