Home Alcoi Les renovacions del segell ‘Ciutats Amigues de la Infància’ de tota la...

Les renovacions del segell ‘Ciutats Amigues de la Infància’ de tota la Comunitat tindrà lloc a Alcoi el 15 de febrer

0
SHARE
Una de les reunions del CLIA d'Alcoi, en una imatge d'arxiu.

Alcoi serà la seu de l’acte de lliurament de renovacions de Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF de la Comunitat Valenciana. En concret, tindrà lloc el dijous 15 de febrer a les 11 hores en l’IVAM-CADA Alcoi. L’acte serà conduït per la Coordinadora autonòmica UNICEF Comunitat Valenciana, Marlene Perkins. A l’acte assistirà el president d’UNICEF Comunitat Valenciana, Celestino Suárez.

S’entregarà el Diploma Reconeixement a les Entitats Locals als ajuntaments d’Almussafes, Alzira, Castelló de la Plana, La Vall d’Uixò, Mislata, Teulada, La Pobla de Farnals, Picassent, Quart de Poblet, Xàbia i Alcoi. Durant l’acte xiquets i xiquetes del Consell Local d’Infància i Adolescència (CLIA) d’Alcoi oferiran una conferència inspiradora.

La Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, conformada per representants del Ministeri de Joventut, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA) i UNICEF Espanya, va acordar Renovar el Reconeixement a l’Ajuntament d’Alcoi com a Ciutat Amiga de la Infància en el marc de la Convocatòria de Reconeixements 2023.

Aquest Reconeixement posa en valor la labor dels Governs Locals, en aliança amb altres actors, i especialment amb els seus destinataris, els xiquets i xiquetes. L’objectiu no és altre que protegir i garantir el compliment dels seus drets i liderar un procés continu d’implementació estratègica de mesures, en qualsevol circumstància, que tenen un impacte tangible en el seu benestar.

Renovació del segell a Alcoi

Recordem que en el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi del passat mes de març el consistori va aprovar amb els vots favorables de tota la corporació excepte VOX, que es va abstindre, la sol·licitud a UNICEF per a la renovació del segell de reconeixement d’Alcoi com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’ (CIA). A finals de novembre de 2018, UNICEF va entregar a l’Ajuntament d’Alcoi el segell en la VIII convocatòria, en un acte celebrat a Oviedo. Aquest reconeixement té una vigència de 4 anys.

Per a poder complir aquests requisits per a ser Ciutat Amiga de la Infància, es va crear el CLIA, on participen tots els centres educatius i on els propis joves trien als seus 36 representants o delegats. Altres iniciatives relacionades són el programa APPI (Atenció Prenatal i Primera Infància), els pressupostos participatius per a la infància, el Pla Municipal de la Infància, la Mostra de Teatre Escolar, la Biblioteca Infantil Tirisiti i dels Dracs, el Centre Cervantes Jove o l’Escoles Poliesportives d’Iniciació (EPI), entre altres mesures. Totes aquestes mesures creades abans de 2018 ja s’han consolidat.

Que suposa ser Ciutat Amiga de la Infància?

Els objectius que té el Programa Ciutats Amigues de la Infància són: impulsar l’adopció de Plans d’Infància Municipals; promoure la participació dels xiquets i xiquetes en la vida pública municipal a través dels Consells d’Infància; impulsar el desenvolupament de polítiques municipals que tendeixen a afavorir l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet i promoure el treball en Xarxa d’UNICEF amb les entitats locals.

Una Ciutat Amiga de la Infància (CAI) respecta i aplica en les seues polítiques, normes i programes els drets de la infància continguts en la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN). Aquest document és el primer instrument jurídicament vinculant que els reconeix com a subjectes i defensors dels seus propis drets. Ser una Ciutat Amiga de la Infància significa traslladar la CDN a l’àmbit local, reconeixent als xiquets i xiquetes el seu dret.