Home Cultura Llengua, esport, gastronomia i Cultura centren la programació del 9 d’Octubre a...

Llengua, esport, gastronomia i Cultura centren la programació del 9 d’Octubre a Muro

0
SHARE
Presentació de la programació per al 9 d'Octubre a Muro.

Muro ha presenta un ampli i variat programa d’activitat amb motiu de la Festa del 9 d’Octubre, que inclou música, cinema, literatura, esports i campanyes i actes de promoció de la llengua i cultura valencianes. El programa s’ha presentat aquest dilluns 2 d’octubre a l’Ajuntament de Muro, en una roda de premsa per part de l’Alcalde Vicent Molina i Saúl Serrano, Regidor d’Esports.

La Regidoria de Cultura ha organitzat diferents activitats al voltant aquesta festivitat amb la qual es commemora l’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I El Conqueridor, l’any 1238. Una celebració que ha arrancat aquest dilluns amb la campanya ‘Sent la teua llengua’, promoguda per l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià. Una iniciativa que té com a objectiu posar en valor la llengua valenciana i la responsabilitat de tots i totes de cuidar-la, fent-ne ús en tots els àmbits de la vida quotidiana.

Els actes de la setmana que ve es completaran amb la presentació del llibre de Sergi Castillo, Operació AVL, el dijous 5 d’octubre. El Correllengua i Manifest amb la participació de tots els centres educatius de Muro, tindrà lloc el proper divendres, 6 d’octubre, i comptarà amb la col·laboració del grup de dolçainers i tabaleters La Xafigà.

La programació per al dissabte ve marcada pel Concert del 9 d’Octubre, oferit per la Unió Musical de Muro i la lectura del Manifest a càrrec de l’historiador i arqueòleg, Pedro Corredor. El diumenge, tindrà lloc, la ruta literària anomenada ‘Passeig per la nostra literatura’, pels murals del Batà, a càrrec de la promotora lingüística i cultural de l’Ajuntament de Muro. La projecció de pel·lícula ‘Alcarràs’ en valencià tancarà el cap de setmana.

Esport, paelles i germanor

Per al dia gran, el 9 d’Octubre, l’Ajuntament de Muro ha organitzat un cros popular solidari, amb una previsió de participació de més de 2.000 persones. Cal recordar que les inscripcions encara estan obertes, i es poden fer al Pavelló municipal, on també s’arreplegaran els dorsals. El dia del cros s’entregara la samarreta al Matzem.

La jornada es completarà amb una partida de pilota valenciana, la instal·lació d’un parc infantil per als més menuts i el tradicional concurs de paelles, que compta ja amb més de 1.500 participants. El dinar de germanor se celebrarà en el parc de Batà i la plaça El Matzem, i per organitzar les paelles s’habilitaran dos espais al costat del parc i a l’aparcament del Matzem, on estarà tot el material necessari com llenya, trípodes de metall, etc…

Respecte al programa presentat enguany per al 9 d’Octubre, l’Alcalde de Muro, Vicent Molina, ha destacat que “hem volgut que siga un programa per a tots i totes, grans i menuts i que incloga activitats d’oci que fomenten la germanor entre els veïns i les veïnes de Muro, al mateix temps que la promoció de la cultura i llengua valenciana”. En aquest sentit, ha assenyalat que “tenim un patrimoni cultural i lingüístic molt ric i únic. És responsabilitat de tots i totes cuidar-lo i posar-lo en valor i no deixar-lo perdre”.

Per la seua banda, el tinent d’alcalde, Saul Serrano, ha assenyalat que “esperem comptar amb una gran participació, com ja es preveu per la quantitat de gent que hi ha inscrita, tant al concurs de paelles com al cros, dues activitats vinculades al 9 d’Octubre que cada any comptem amb més participació”.