Home Alcoià Només 5 localitats de la muntanya alacantina no han perdut població en...

Només 5 localitats de la muntanya alacantina no han perdut població en els darrers 25 anys

0
SHARE

L’evolució de la natalitat i la mortalitat, que juntament amb els moviments migratoris estableixen el cens de cada població, és negativa a Espanya des de fa anys. I ho és asimètricament, és a dir: només zones rurals perden població a favor de les ciutats. L’evolució d’aquestes dades ha anat creant fenòmens com el despoblament, que afecta a diverses localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Una zona que, tot i tindre un teixit productiu industrial capaç d’oferir ocupació i un entorn natural privilegiat, no és capaç d’augmentar la seua població.

Així ho estableix el darrer estudi de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) respecte al creixement natural de la població. Les dades referides a les poblacions de l’interior alacantí son clarificadores. Només 5 dels 32 municipis que composen l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla no han registrat un creixement natural negatiu en el darrer quart de segle. És el cas, sobre tot, de les poblacions de la Foia: Castalla, Ibi i Onil han registrat més naixements que defuncions des de 1996, com també ocorre a Muro i Banyeres.

Entre totes elles han sumat en aquest lapse de temps 2.261 nous habitants als seus padrons. Dades insuficients per a compensar les de la resta, que han tingut més decessos que naixements en des de fa 25 anys, deixant dades de creixement natural del 0’75% negatiu.

Crisi de natalitat

El darrer any estudiat per l’INE, 2021, aporta pistes relatives a aquesta realitat, que amenaça amb deixar sense serveis als habitants d’aquelles poblacions poc habitades, i cada vegada menys. Per les 1551 morts de l’any passat solament han tingut lloc 941 naixements, deixant un balanç negatiu de 610 habitants menys a la zona. Es tracta d’un dels pitjors anys per a la natalitat a la muntanya alacantina en els darrers temps, ja que la diferència entre naixements i morts en darrer quart de segle es situa en 2552 persones menys a les comarques.

Només 4 poblacions de la comarca del Comtat no han registrat un creixement negatiu durant el passat 2021. Són Alfafara, Gorga, Millena i Penàguila, que sí han registrat més naixements que defuncions, encara que amb xifres testimonials. No obstant, les dades són preocupants. Un exemple és el cas d’Alcoi, on la xifra de decessos (704) ha duplicat la de naixements (326) en 2021. Situació pareguda es dona a Cocentaina i Ibi al llarg de l’any passat.

Polítiques antidespoblament

Davant d’aquesta tessitura, cobren una rellevància creixent les polítiques per a fixar població en els nuclis més menuts de l’interior alacantí. Tot i això, es tracta d’una evolució general i prou similar que es dona a tot el territori espanyol.