Home Cultura Onil enllesteix projectes de conservació del patrimoni al Palau del Marquès de...

Onil enllesteix projectes de conservació del patrimoni al Palau del Marquès de Dos Aigües i el campanar de l’església

0
SHARE
Interior del Palau del Marquès de Dos Aigües, que ha rebut ajudes a la seua conservació.

El patrimoni és un dels principals béns que atresora cada localitat. Bona part d’ell prové de segles anteriors, configurant-se com a un dels elements que conformen la història i la idiosincràsia de cada població. A l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla són molts els elements històrics que van consolidant l’interior alacantí com a un potencial atractiu per a les visites tiurístiques, creant riquesa en torn a aquest sector econòmic.

Precisament l’antiguitat de molts dels elements patrimonials és un dels seus principals enemics. El pas del temps, les inclemències meteorològiques i el propi ús són potents desgastadors d’edificis i monuments, cosa que af necessari invertir cada cert temps en el seu manteniment i restauració. És el que ha aconseguit l’Ajuntament d’Onil per al seu element més emblemàtic: el Palau del Marquès de Dos Aigües.

Aquesta fortalesa del segle XVI té problemes d’humitat, especialment en les zones baixes dels seus murs i en el claustre. Per a aturar el desgast que suposa l’aparició d’humitats, la vila de les nines ha rebut una subvenció de vora 48.500€ per part de la Diputació d’Alacant a través del seu Pla +Prop. Durant els propers dos mesos, una empresa especialitzada s’encarregarà d’eliminar les humitats en el claustre del palau colivenc.

Rehabilitació del campanar de l’església

Per altra banda, dins del Palau del Marquès de Dos Aigües d’Onil es troba també l’església de Santiago Apóstol i el seu campanar. Un element que també requereix d’actuacions per a mantenir el que està considerat com a monument i entra dins de la protecció que atorga la figura de Bé d’Interès Cultural (BIC). El Bisbat d’Oriola-Alacant és el titular de l’església i el campanar, tot i que ha sigut l’Ajuntament d’Onil qui ha gestionat la subvenció que permetrà la rehabilitació.

L’ajuda prové també de la Diputació d’Alacant i suma un total de 40.000 dels més de 107.000€ totals que tenen com a cost els treballs. La primera fase és la redacció del projecte, per al qual el Consistori colivenc també ha aportat durant 2022 vora 10.400 euros que gestionarà directament el Bisbat. Ja en 2023, la vila de les nines aportarà a l’ens catòlic altres 10.000€ per a rehabilitar la torre del campanar.