Home Alcoià Generalitat crea un fons amb 10M€ per a contribuir a la prevenció...

Generalitat crea un fons amb 10M€ per a contribuir a la prevenció d’incendis en les localtitats valencianes

75
0
SHARE
Incendi de la Vall d'Ebo de 2022 a l'altura de Margarida.
Incendi de la Vall d'Ebo de 2022 a l'altura de Margarida.

El darre Ple del Consell ha aprovat la creació permanent de Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal destinat a beneficiar, especialment, els municipis situats en entorns naturals i que compten amb grans masses forestals. El pla comptarà en 2023 amb un pressupost de 10 milions d’euros amb l’objectiu de prevenir possibles incendis forestals al territori valencià.

La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha explicat que la Comunitat Valenciana “és la primera autonomia a comptar amb un fons estable d’aquest tipus. Es tracta dʻaquesta manera de tenir unes quanties que es repartiran mitjançant concessió directa als ajuntaments” ha afirmat.

En concret, ha indicat que tots els ajuntaments que tinguin un pla de prevenció d’incendis aprovat “rebran una quantia mínima” procedent d’aquest Fons estratègic. Així, “el 20% d’aquests 10 milions d’euros es repartiran entre tots els ajuntaments que compten amb aquest pla” i per al repartiment de la resta del fons “es tindrà en compte la massa forestal que hi haja a cada terme municipal així com si existeixen espais protegits”.

83% de la massa forestal valenciana protegida

Navarro ha destacat que ara mateix “al voltant dels 450 municipis ja tenen un Pla de Prevenció d’Incendis aprovat, cosa que és molt, ja que parlem que més del 83% de la massa forestal de la Comunitat Valenciana està inclosa en aquests plans. El pas següent és l’execució d’aquests plans”, ha assenyalat.

Per això “el finançament inclòs al fons aprovat va directament a les inversions necessàries” per realitzar les mesures contemplades en aquests plans, una mesura necessària per assegurar la coordinació de totes les administracions per ser més eficients i eficaços en la lluita contra els incendis forestals. Som l’única comunitat autònoma que ara mateix té aquest fons estratègic creat, per garantir amb aquesta concessió directa que els ajuntaments tinguin els fons suficients per donar compliment als plans contra incendis”, ha incidit.

Projecte de llei contra el despoblament

Altre dels avanços del darrer ple és el projecte de Llei integral de mesures contra el despoblament a la Comunitat Valenciana que, una vegada emesos els dictàmens del Comitè Econòmic i Social i del Consell Jurídic Consultiu, es remet a les Corts per continuar amb la tramitació.

Pérez ha destacat que la lluita contra el despoblament territorial “és una línia d’acció política prioritària per al Consell, que s’ha traduït en actuacions transversals i que ha tingut com a objectius principals reforçar els serveis públics als municipis afectats i promoure l’activitat econòmica i l’ocupació, especialment a les comarques interiors”.

Per això, el projecte de llei que ara es trasllada a les Corts “pretén establir un marc legal que impulse de manera transversal tota l’acció del Consell, i que contribueixi a millorar la qualitat de vida de les zones en risc de despoblament; garantint la igualtat d’oportunitats, elevant el grau de benestar, assegurant l’accés a uns serveis públics adequats, i impulsant un model de desenvolupament econòmic diversificat, innovador i sostenible, i respectuós amb el patrimoni, la cultura i l’entorn de les nostres comarques de interior” ha conclós la consellera.