Home Cultura Onil rep més d’1,2M€ dels Fons Europeus per a rehabilitar l’edifici Pòsit...

Onil rep més d’1,2M€ dels Fons Europeus per a rehabilitar l’edifici Pòsit i convertir-lo en espai multiusos

637
0
SHARE

Per norma general, els edificis ubicats en les zones més antigues de cada localitat són els que es troben en un pitjor estat de conservació. Cosa que ocorre amb diversos dels edificis més antics que es conserven al Centre Històric de la vila d’Onil, com el Monestir de Montserrat o l’edifici de l’Almodí o Pòsit. Aquest darrer s’ubica a la Plaça de la Malva i originàriament, al segle XVIII, fou el lloc on el Senyor d’Onil tenia el molí d’oli, el graner i l’almàssera. Posteriorment fou destinat a albergar espectacles culturals i, ja en el segle XX, fou una fàbrica de nines.

Des de llavors es trobava en estat d’abandó fins que en juliol del 2021 l’Ajuntament d’Onil el va adquirir per a buscar-li un nou ús. Des d’eixe moment, el Consistori es va posar com a objectiu aconseguir fons amb els que rehabilitar l’immoble per a donar-li un nou ús que, a més, contribuira a dinamitzar el casc antic. Un finançament que ha arribat de la mà dels Fons Europeus fins a un total de més d’1,2M€. Una xifra que cobreix 2/3 parts de la suma que contempla el projecte per a rehabilitar un dels edificis més antics del barri colivenc.

Nou recurs social, turístic i formatiu

La rehabilitació preveu enllestir un edifici sostenible, estètic i inclusiu destinat a usos múltiples, però amb el focus posat en les vessants socials, formativa i turística. De fet, s’espera dotar-lo d’un centre d’interpretació del patrimoni etnogràfic i biològic de la localitat, a banda d’aules de formació i habitacles destinats a les associacions locals. Tot en un espai diàfan i versàtil que permeta diferenciar la part més antiga de l’immoble d’allò més nou que acabe instal·lant-se. Tot en un projecte que es durà endavant amb l’aportació dels fons restants fins als quasi 1,9M€ previstos per part de les arques municipals, sense tancar les portes a possibles subvencions futures.

Es preveu que la recepció dels treballs es duga endavant a finals del primer trimestre de l’any 2026 a la vila de les nines. Junt amb els treballs propers per a consolidar el Monestir de Montserrat -molt proper al del Pòsit-, s’espera que siguen dos dels principals pols de revitalització del Casc Antic colivenc.