Home Destacats Una auditoria detecta presumptes irregularitats en la gestió de la Fundació Casa...

Una auditoria detecta presumptes irregularitats en la gestió de la Fundació Casa Residència de Muro en 2020

991
0
SHARE
Entrada principal a la Casa Residència de la Tercera Edat de Muro.

Al mes de desembre del 2015, el Patronat que gestiona la Fundació Casa Residència de Muro -que presta serveis d’atenció a la Tercera Edat- va rebre una bona notícia. Llavoras la soposava el fet de que tant les monges que la gestionen com l’Ajuntament i l’església local -patrons de la fundació- recuperarien en torn a 800.000€ provinents dels fons de l’ens i que van ser estafats per l’ens bancari Caixa Madrid en forma d’accions preferents.

Era el primer episodi relacionat amb la gestió d’una fundació que ara torna a estar en el focus de l’atenció a la vila murera. Tot després de que l’Alcalde de la localitat i integrant del patronat, Gabriel Tomàs, haja encarregat una auditoria interna de l’ens després d’observar buits als seus comptes. Aquest funciona sota la tutela i amb fons de la Conselleria de Polítiques Inclusives mitjançant un conveni per a atendre als majors. Raó a pesar de la qual, segons Tomàs, mai havia suposat auditar l’estat dels seus comptes.

Auditoria presentada en plenari

L’auditoria, que ha sigut presentada en plenari ja aquest estiu a la població, estableix uns fons disponibles de 800.000€ per al Patronat, encara que també un buit de 2M€ ja pagats, però dels quals es desconeix tant l’origen com la seua localització actual. Fets que suposen per al primer edil murer el gèrmen de presumptes irregularitats que ja estan en mans de la Fiscalia Provincial d’Alacant.

La Casa Residència de Muro té tant places públiques com privades per a atendre als usuaris i sol rebre donacions part de les famílies que tenen membres albergats en ell. Un servei que no ha deixat de prestar-se ni en pandèmia però que, segons defenen des del Consistori murer, deixa entreveure ombres en la gestió. Fiscalia ha acceptat la documentació aportada des de Muro, que es refereix a l’any 2020. Encara queden pendents les auditories corresponents als exercicis 2021 i 2022.

Camins de la investigació

Els propers passos de la investigació encara estan per aclarir i depenen de la Fiscalia provincial, encara que no és descartable que els anteriors alcaldes i alcaldesses de la localitat hagen de prestar declaració. Cosa que afectaria a noms com l’actual Conseller d’Economia Sostenible Rafa Climent, a Jacqueline Cerdà o Francesc Valls. Una situació que deixaria fora al personal del centre, que ha continuat des del primer moment duent a terme la seua tasca amb els majors atesos inclús en els pitjorms moments de la pandèmia.