Home Alcoià AIJU treballa en un projecte europeu per a reduir en 2 milions...

AIJU treballa en un projecte europeu per a reduir en 2 milions de tones anuals la quantitat de residus plàstics

0
SHARE

La implantació de l’economia circular en tots els indrets de la vida quotidiana és un dels requisits que persegueixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que orienten l’Agenda 2030. Aquest document estableix les condicions que hauran de complir tots els països amb eixe horitzó per a tractar de ralentir del deteriorament que pateix el Medi Ambient. Ens d’investigació com l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIJU), ubicat a Ibi, porten anys investigant per a avançar en aquest sentit.

Aquest fet li ha valgut ser un dels coordinadors de la iniciativa europea CircSyst, que busca implantar l’economia circular en base a la reutilització de residus. Entre ells s’inclouen les aigües residuals, residus biològics i els plàstics, àmbit en el que AIJU està especialitzat. La intenció de l’ens és reduir en 2M de tones anuals la quantitat de residus plàstics provinents d’envasos alimentaris, separant els diferents tipus que els composen.

Nou països europeus implicats

La Comunitat Valenciana dona cabuda a 3 dels demostradors d’aquesta iniciativa que implica a 9 països europeus. Tots ells busquen implantar a gran escala sistemes de reaprofitament d’elements que permeten una menor despesa de recursos. En cas d’aconseguir resultats significatius als 3 demostradors valencians, es possibilitarà una reducció d’entre el 20 i el 50% de les aigües residuals per a ús industrial; l’extracció  d’elements biològics per a crear probiòtics i proteïnes; i una demanda notablement inferior de plàstics combinats per a envases culinaris.

CircSyst compta amb un finançament de 10M € per part de la Comissió Europea, 3,8 dels quals es queden en els projectes de demostradors valencians per a una iniciativa que es vol implantar a nivell comunitari.