Home Destacats El MARQ acull un fòrum contra el despoblament a una província amb...

El MARQ acull un fòrum contra el despoblament a una província amb 30 localitats en risc de perdre població

226
0
SHARE
Responsables provincials durant la jornada contra el despoblament celebrada al MARQ d'Alacant.

El President de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha inaugurat aquest matí al MARQ la jornada ‘Cap a una distribució equilibrada de la població al territori: els desafiaments de la despoblació rural crònica i la sobrepoblació estacional a la costa’ per abordar els reptes de l’èxode rural de l’interior a les ciutats.

Durant l’obertura de l’esdeveniment, organitzat per la Fundació Democràcia i Govern Local, a qui Mazón ha volgut agrair la celebració d’aquest fòrum, així com la seva acreditada trajectòria, el mandatari ha insistit en la importància d”‘impulsar la cooperació entre diferents ajuntaments i municipis, alhora que ha posat de manifest que el repte de la lluita contra la despoblació “ens permet treballar la igualtat d’oportunitats entre tots els habitants d’una mateixa província i territori”.

Així mateix, ha concretat que aquesta acció “impulsa l’equitat, la vertebració i la prestació de serveis públics”, i ha insistit que aquest és el principal objectiu d’una diputació: “exercir una política propera i obrar en conseqüència. Nosaltres hem intentat en aquesta legislatura, i ho seguirem fent fins que acabi, millorar, executar, implementar i desenvolupar nous plans“.

Plans provincials

En aquest punt, s’ha referit a la creació, per primera vegada, d’una àrea específica a la institució provincial per a lluitar contra el despoblament. “A la província d’Alacant tenim més de 30 municipis amb risc de despoblació i hem modificat les convocatòries perquè opten al 100% de les mateixes”, ha exposat als participants al fòrum, als quals ha detallat -entre altres accions que ha dut a terme la Diputació- l’aprovació del fons de cooperació més gran de la institució, el Pla + A prop, dotat amb 44,5 milions d’euros i que focalitza la seva atenció a les poblacions més petites, el Pla + Esport i el Pla + Aigua , tots dos amb inversions directes en què es prioritza la qualitat de vida de la ciutadania.

A la inauguració, Mazón ha concretat que una altra de les actuacions de la Diputació per frenar el despoblament ha estat la inversió de més de 5 milions d’euros per a l’adquisició i el lliurament als consistoris de 171 vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega per a la correcta prestació dels serveis públic.

“Hem renovat la flota de la nostra província amb vehicles cent per cent sostenibles però, a més, hem elaborat plans d’incendis per protegir les nostres àrees naturals; hem impulsat la unitat de Fons Europeus amb el propòsit de captar inversions i col·laborar amb grups de municipis i hem intervingut, mitjançant la nostra empresa Proaguas, en la gestió directa del cicle hídric de localitats que s’han adherit per aplicar sistemes de gestió, renovació o filtres”, ha comentat el responsable institucional.

Suport de la Diputació

Finalment, Mazón ha avançat que l’equip de govern de la Diputació sempre ha prioritzat serveis, optimitzant-ne la prestació i la qualitat a través d’infraestructures i d’iniciatives que abans no existien. “Els municipis han tingut la Diputació al seu costat en la prestació i atenció de serveis, en nous projectes i noves eines que han arribat per quedar-se, enfocades principalment a ajudar els petits municipis a afrontar el seu dia a dia”, ha assegurat.

El president provincial no ha volgut finalitzar sense recordar la xarxa de carreteres provincial, més de mil quilòmetres de vies “que tenen un magnífic estat de revista, per vertebrar i evitar la desprotecció de zones”. Mazón ha lloat el planter de ponents “d’altíssim nivell” que han participat en la jornada i ha felicitat la fundació per continuar sent una referència per a “albergar fòrums d’intercanvi d’experiències i d’estímuls i continuar mantenint viva la flama de noves accions”.