Home Alcoià Els familiars d’usuaris de residències reclamen policia als geriàtrics per a garantir...

Els familiars d’usuaris de residències reclamen policia als geriàtrics per a garantir una atenció digna als majors

0
SHARE
Entrada lateral al geriàtric Domus Vi d'Alcoi, el de major mortalitat durant la pandèmia a la muntanya alacantina.

Han transcorrecut ja dos anys i mig des que algunes residències de la Tercera Edat existents a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es van convertir en focus de mortandat per coronavirus. Sense una vacuna desenvolupada, les persones majors -moltes amb patologies cròniques- eren llavors les principals víctimes de la malaltia. Un fet al que s’afegia la deficient atenció que pateixen a alguns centres aquests usuaris, i que porta anys sent denunciada pels familiars.

El drama creat per la Covid19 a aquest centres -74 víctimes a la Domus Vi d’Alcoi i més de 20 al Caseta Sarrió d’Onil– i la manca d’informació en torn a la situació que es dona en ells durant la pandèmia ha forçat l’aparició de col·lectius en defensa dels majors atesos. Des que es va registrar l’augment de víctimes pel virus, no han deixat de demandar mètodes que asseguren la correcta atenció dels seus familiars i la capacitat de poder veure’ls per a evitar que es senten soles.

Garantir el compliment dels Drets Humans

Una de les principals mesures que demanden a la Generalitat -ja que son les administracions autonòmiques i no l’Estat qui té les competències en aquesta matèria- és que la Policia Autonòmica tinga accés a aquest centre. Es tracta d’una mesura llançada per la Fiscalia amb l’objectiu de garantir el compliment dels Drets Humans en l’atenció a les persones majors en els geriàtrics.

Igualment, en el comunicat fet públic per la Coordinadora de Famílies i Usuaris de Residències de la Comunitat Valenciana (ReCoVa) incideix en la necessitat de que la Fiscalia actue respecte a les denúncies presentades per aquests col·lectius. Moltes fan referència al deficient estat -asseguren- en que es troben perpètuament molts usuaris d’aquest centres. Denúncies que, afirmen, han sigut sobresegudes sistemàticament pels jutjats.

Recuperar el règim de visites

Per últim, ReCoVa reivindica la recuperació de la postestat de visitar als seua familiars en els geriàtrics. Una possibilitat que va ser cancel·lada durant l’etapa més dura de la pandèmia i que encara no ha poguit ser totalment recuperada. Els efectes per als majors en cas de no rebre visites són molt negatius, segons lamenta el col·lectiu en el comunicat. La impossibilitat de rebre visites -o de que aquestes siguen massa curtes- condemna als usuaris a una ràpida degradació de les seues condicions físiques i psíquiques.

Totes aquestes reivindicacions obren en poder de la Fiscalia del Tribuna Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Pel moment, cap dels integrants de ReCoVa -que inclou la plataforma d’Alcoi- ha rebut cap resposta per part de l’administració.