El Casc Antic de la Vila de Muro, com ocorre en bona part de les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, requereix d’actuacions urgents per a evitar el seu deteriorament. A hores d’ara són una vintena d’immobles els que estan pendents d’actuacions de consolidació, inclosos els enderrocaments preventius. Una realitat que ha portat a l’Ajuntament a buscar solucions via estudi detallat de la situació del barri. Amb ell, es volen orientar les actuacions a llarg termini per a rehabilitar el barri com a Bé de Rellevància Local que és.
Per això, una cooperativa tècnica especialitzada ha dut a terme des del passat mes de novembre un informe amb el que orientar les accions del futur al barri. Es tracta, prioritàriament, de treballar en 3 línies: rehabilitació d’habitatges, regeneració dels espais públics i reactivació cultural i econòmica del Centre.
Implicació veïnal
Però, per a aconseguir la rehabilitació del Casc Antic cal que s’impliquen també els propietaris d’immobles en el barri. Els treballs que haurien d’escometre són cars, però compten amb ajudes estatals i regionals, a les que podrien sumar-se altres municipals. Altres localitats ja han patit aquesta problemàtica sense trobar col·laboració entre els propietaris. A més, les inversions previstes en el Pla Director a títol local ascendirien a uns 30M€ durant els propers anys, per a una iniciativa que ja compta amb algunes de les línies d’actuació proposades en vies d’execució.
La intenció amb l’estudi presentat a la vila murera no és altra que encaminar la localitat cap a un urbanisme sostenible i capaç de mantenir el patrimoni i generar riquesa a la població.