Home Alcoi Un professor del Campus d’Alcoi de la UPV lidera un projecte guardonat...

Un professor del Campus d’Alcoi de la UPV lidera un projecte guardonat que relaciona metavers amb la producció industrial

0
SHARE
Moment de la recollida del premi per a la investigació en la que ha participat un professor del Campus d'Alcoi de la UPV.

El projecte de Metavers Industrial desenvolupat per un grup d’investigació de l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI) ha resultat guanyador del premi al Millor Projecte de Recerca i desenvolupament en els ‘Factories of the Future Awards’, entregats a l’entorn del ‘Advanced Factories Expo & Congress 2024’, celebrat a Barcelona.

Es tracta d’un projecte dirigit pel professor del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) Alejandro Rodríguez Villalobos, i desenvolupat per un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic d’Informàtica. El premi el va recollir la directora del Departament de Sistemes d’Optimització Intel·ligents en ITI, Adela Ruiz, en un acte presidit pel Ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

El projecte guanyador

El projecte ‘Indverse’ té un impacte transformador en l’ús de tecnologies de metavers en entorns industrials i de producció, reduint els costos i errors en la gestió de la planta industrial i en el desenvolupament de nous productes. El grup d’investigació va iniciar el treball fa un any i està en plena evolució. El projecte recrea una factoria virtual que permet als responsables de les empreses visualitzar i analitzar escenaris futurs i prendre decisions sobre la planificació de la producció i la logística.

Amb l’ajuda del metavers industrial, i a través de la realitat virtual, les persones implicades poden comunicar-se des de qualsevol part del món, analitzar i proposar accions de millora, així com comprovar els efectes de les seues decisions en el comportament futur de la factoria.

L’ITI disposa des de 2008 d’una eina-programari denominada ‘Foreplanner’, desenvolupat amb algorismes avançats de previsió, planificació i producció. Aquest contribueix a optimització i a la presa de decisions relacionades amb la compra, emmagatzematge, fabricació, etc… no sols per a complir amb la demanda de comandes dels clients, sinó també per a optimitzar temps i costos.

Segons Rodríguez Villalobos, “aquesta tecnologia permet a un usuari amb unes ulleres de realitat virtual traslladar-se al cor d’una fàbrica i visualitzar el futur d’aquesta. Plantejant diferents situacions que podrà analitzar: com serà el procés de producció dins de 10 dies; o si es compliran les dates de lliurament. Així, poden analitzar i prendre decisions que ajuden a millorar la productivitat de la planta, reduir els inventaris, o detectar i eliminar colls de botella, entre altres qüestions”.

Aquest és un projecte finançat per IVACE i actualment s’ha sol·licitat fons FEDER-IVACE per a ampliar la investigació.

El certamen

Aquest certamen reconeix el treball, el lideratge i la transformació d’aquelles empreses que aposten per la innovació i la sostenibilitat i s’adapten a la nova era de la indústria 4.0. Cadascuna de les categories s’enfoca en diferents àrees de model de negoci, nous productes, equips, processos operatius, experiència de client, economia circular, investigació i innovació.