Home Alcoi Alcoi no recorrerà la sentència per la zona de vianants i reobrirà...

Alcoi no recorrerà la sentència per la zona de vianants i reobrirà al trànsit diversos carrers del Centre

0
SHARE

Tota ciutat que supere els 50.000 habitants està obligada a comptar amb una Zona de Baixes Emissions (ZBE) que ajude a minimitzar els contaminants per la circulació rodada. Una mesura que busca fer més sostenibles els nuclis urbans en el marc de les mesures que comprèn l’Agenda 2030 de la Unió Europea. Precisament per això, l’Ajuntament va encetar el procés per a peatonalitzar part dels carrers del Centre. Una mesura que ha comptat amb l’oposició frontal de part del veïnat d’aquest barri, que va recórrer la decisió judicialment.

A mitjans de setembre, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va dictar sentència contrària a la instauració de la ZBE en els termes en que s’havia dut a terme a Alcoi. Segons la magistratura, la ciutadania no comptava amb la informació per a al·legar al projecte. Tot i que cap recurs a la sentència, l’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat que no recorrerà. Ho farà per a no enfrontar-se amb els veïns, encetant una nova etapa en la que buscarà seguir implantant la ZBE però amb una major dosi de diàleg amb la ciutadania.

Fi a les sancions

L’acceptació de la sentència contra la peatonalització del Centre d’Alcoi implica la reversió d’aquesta en diversos dels carrers afectats. Així, els vehicles tornaran a circular com fa anys per bona part del casc antic alcoià. Un procés que es durà a terme paulatinament durant les propers setmanes i mesos. A més, la retirada de la ZBE implicarà la impossibilitat de sancionar als veïns per saltar-se els seus paràmetres. Abans de reprendre el diàleg amb els veïns per a peatonalitzar el centre de la ciutat, el Consistori encarregarà un estudi per a detectar mancances i punts d’acord veïnal en quant a la ZBE que està obligada a implantar la ciutat.

Amb aquesta decisió, l’Ajuntament d’Alcoi busca tancar un capítol d’enfrontament amb part dels veïns del centre i substituir-lo per altre caracteritzat pel consens en quant a la peatonalització.